VAALIT Mia Uutela lisäisi päätöksenteon läpinäkyvyyttä

0
Mia Uutela valitsi kuvauspaikaksi Loimaan Kelan entisen toimiston edustan torinvarresta. Hän yksinkertaistaisi tukiviidakkoa ja lisäisi hoitavien lääkärien valtaa Kelan ja vakuutuslääkärien päätäntävallan sijaan.

Mia Uutela, miksi juuri sinä olet sopiva eduskuntaan?

– Eduskunta tarvitsee uusia näkökulmia ja tekijöitä, uudenlaista osaamista ja rohkeaa haastamista, jotta asiat muuttuvat parempaan suuntaan.

Mitä aiot muuttaa?

– Lisäisin läpinäkyvyyttä. Tuntuu, että tällä hetkellä päätöksiä tehdään jotenkin salaa, eikä kerrota ihmisille koko totuutta. Itse kertoisin ihmisille avoimesti eduskuntatyöstä: mitä on tällä hetkellä ratkaistavana ja mitä niille ollaan tekemässä. Kun päätöksiä syntyy, toisin läpinäkyvämmin esille sitä, mikä meidät ajoi tekemään sen päätöksen.

Miten muuten/muualla vaikutat yhteiskuntaan?

– En ole ollut politiikassa mukana aiemmin. Tähän asti olen kertonut mielipiteistäni somessa, kirjoittanut erilaisiin sanomalehtiin ja myös kirjeitä eduskuntaan niistä epäkohdista, joita tunnistan yhteiskunnassa olevan ja joita olisi tarpeen korjata.

Mistä saat tietosi, joihin perustat yhteiskunnalliset näkemyksesi ja kantasi?

– Rakastan enemmän faktaa kuin ”mutua”. Esimerkiksi soteuudistuksesta löytyy paljon erilaisia näkemyksiä ja tietoa. Käytän mielelläni aikaa perhetymiseen ja lähteiden tutkimiseen. Faktalla tarkoitan, että väitettä on kokeiltu ja mitattu eri tavoin ja erilaisin menetelmin on päädytty samaan lopputulokseen – silloin voimme puhua faktasta. Näkökulmat faktojen ympärillä rikastavat aihetta. Perustankin näkemykseni faktaan, muiden mielipiteisiin ja omaan tunteeseen ja kokemukseen.

Mikä yhteiskunnassa saa liikaa rahaa? Mikä saa liian vähän rahaa?

– Kehitysapu saa Suomen kokoon verrattuna liikaa valtion budjetista rahaa ja Yleisradion kustannuksista leikkaisin myös. Julkinen sektori toimii heikosti ja epäkustannustehokkaasti, joten uskon, että sieltä kuluhimmelissä on korjattavaa. Nyt tuntuu, että annetaan lisää rahaa korjaamatta juurisyytä, jolloin raha ei tuota mitään, eikä saada mitään konkreettista parannusta.

– Sosiaali- ja terveyspalveluihin antaisin lisää rahaa, erityisesti hoitajille ja omaishoitajille.

Miksi juuri sinun puolueesi pitäisi saada kansanedustajia?

– Vanhoilla valtapuolueilla, SDP:llä, kokoomuksella, vasemmistolla, vihreillä ja perussuomalaisilla, toiminta perustuu ikiaikaiseen ideologiaan. Liike Nyt on uusi puolue, meillä ei ole mitään historian kuormaa, että olisi pakko toimia aatteen mukaan, joka on joskus toiminut. Koen, että nykyhallituksessa aatteet taistelee keskenään, kun taas me toimimme asiat edellä. Jos päätöksenteossa hyödynnettäisiin enemmän toistemme vahvuuksia, hyviä muutoksia tapahtuisi paljon nopeammin ja helpommin.

– Liike Nyt haluaa parantaa yhteiskuntaa korjaamalla asia kerrallaan erilaisia vahvuuksia ja asiantuntijuutta hyödyntäen. Meillä ole yhteistyötä erilaisten etujärjestöjen kanssa, emmekä ole niistä riippuvaisia.

Miten olet yhteydessä äänestäjiin?

– Tulen kaikkien ihmisten kanssa toimeen ja vietän paljon aikaa sukulaisten ja ystävien kanssa. Sosiaalinen media on myös yksi tapa olla yhteydessä ihmisiin ja tykkään kirjoitella siellä kuulumisia ja vaihtaa näkökulmia sekä käydä debattia eri keskustelupalstoilla.

– Jos tulen valituksi, niin minusta ei tule sellaista edustajaa, joka ei vastaa kansalaisten odotuksiin. Itse en ole saanut vastauksia eduskuntaan lähettämiini kirjeisiin.

Mitä haluaisit äänestäjiltä kysyä?

– Jos olisi mahdollisuus saada kolme toivetta, niin mitä toivoisit Suomessa tapahtuvan vaikka seuraavan neljän vuoden aikana?

Mikä on paras jo olemassa olevista laeista?

– Ainakin alkoholin ja päihteiden ikäraja 18 vuotta on ehdottoman hyvä laki. Enemmän tulee mieleen niitä lakeja, joita haluan muuttaa.

Minkä lain haluaisit säätää?

– Kuntoutus- ja sairauspäätöksissä potilasta hoitavan lääkärin tulisi tehdä kuntoutuspäätös eikä Kelan tai vakuutusyhtiön lääkärin, jotka eivät edes näe potilasta. Lisäksi kun ihminen on pelkkien tukien varassa, korottaisin perusosan määrää 700 euroon nykyisen 500 euron sijaan.

– Avioeroperheissä, joissa lapsi on kummankin vanhemman luona viikko-viikko-periaatteella, tuet menevät sille, jonka luona lapsi on kirjoilla tuloista riippumatta. Pitäisi olla mahdollisuus jakaa tuet paremmin molemmille vanhemmille.

+ Mitä oman vaalipiirin / seudun asioita haluat edistää?

– Haluaisin tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle Loimaalla yhden maksuttoman harrastuksen. Lisäksi haluaisin auttaa niitä loimaalaisia, jotka tällä hetkellä ovat tukilimbossa vailla ratkaisua. Helpottaisin kuntouttamista simppelöittämällä tukiviidakkoa Kelassa.