Kansainvälisyys on osa Novidan toimintaa

0
Tanskalaisen ammattiopiston FGU Hovedstadenin vieraita kävi tutustumassa Loimaan ammattiopistoon ja sen henkilökuntaan sekä opiskelijoihin Loimaan Novidan Hämeentien toimipisteessä.

LOIMAAN Novidan toimipisteissä on käynyt huhtikuussa kansainvälisiä vieraita. Lukiossa on käynyt vieraita Ranskasta, ja yksi lukiolaisryhmä on lähdössä Sloveniaan.

– Ammattiopiston puolella on käynyt tutustumassa 11 tanskalaista opiskelijaa ja heidän kolme opettajaansa. Heidän matkansa teemana oli kestävä kehitys, Novidan kansainvälisten asioiden koordinaattori Josefiina Rausmaa kertoo.

Rausmaan mukaan nuoria kiinnostaa enemmän suomalainen kulttuuri kuin varsinaisesti koulujärjestelmään tutustuminen.

– Tarkoitus on, että nuoret saavat uusia kokemuksia toisesta maasta. Tarjosimme elämyksiä, kuten metsäretken Kurjenrahkan kansallispuistoon sekä avantouintimahdollisuuden, joka oli monelle elämys Melliläjärvellä.

Myös Novidan opettajilla on aktiivista yhteistyötä kansainvälisellä tasolla.

– Meillä käy välillä pelkkiä kansainvälisiä opettajaryhmiä, ja silloin syvennytään pohtimaan ja vertailemaan enemmän koulujärjelmien eroavaisuutta. Meillä oli esimerkiksi tänä keväänä vierailulla Saksasta neljän opettajan ryhmä, ja he olivat todella kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

Rausmaan mukaan niin saksalaiset kuin tanskalaiset opettajat ovat kehuneet suomalaisen koulutusjärjestelmän joustavuutta sekä tilojen avaruutta, käytännöllisyyttä ja puhtautta.

– Saksalaiset erityisesti olivat todella vakuuttuneita meidän joustavasta mallista opiskella.

Rausmaan mukaan opiskelijat lähtevät yleensä itsenäisesti ulkomaan liikkuvuusjaksoille. Ryhmävierailut mahdollistavat kuitenkin jokaiselle opiskelijalle kansainvälisen kokemuksen.

Kööpenhaminalaisen ammattiopiston FGU Hovedstadenin opettaja Charlie Groth-Hansen ihaili sitä, miten Suomessa opettajien viisivuotinen ja aineeseen erikoistuva koulutus takaa hyvän pohjan opettajuuteen. Hänen mielestään Pohjoismaiden välinen yhteistyö on tärkeää, koska se on monin tavoin lähellä toisiaan.

– Olen todella vakuuttunut siitä, että Suomessa opiskelijat saavat ammattikoulussa joka päivä yhden ilmaisen ruoan. Meillä Tanskassa saa vain kaksi kertaa viikossa ilmaisen ruoan, ja muina päivinä pitää tuoda omat eväät. On äärimmäisen tärkeää, että opiskelijat saavat terveellistä ruokaa, jotta he jaksavat opiskella paremmin. Tällainen yhteistyö on hyvä, jotta voimme oppia toinen toisiltamme, Groth-Hansen sanoo.

Tanskalaisen ammattiopiston vieraat opiskelevat vuoden kestävällä linjalla, joka valmistaa tutkintoon peruskoulun jälkeen.

Tanskalaiset opiskelijat olivat innoissaan päästeessään tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Tanskalainen Alberte Faust kertoi, että hän ihastui suomalaiseen luontoon ja ruokaan, kuten karjalanpiirakoihin. Sebastian Rosenqvist puolestaan kertoi, että kulttuuri on aika samanlaista Tanskassa ja Suomessa ja he ovat kokeneet suomalaiset samankaltaisiksi.

Sean Leighton ihaili suomalaista metsää.

– Suomessa on niin uskomattoman paljon metsää kaikkialla, ja oli mahtavaa päästä kävelemään oikeaan metsään. Meillä Tanskassa ei ole tässä määrin metsää ollenkaan.