”Keskusta ei mene hallitukseen” – Annika Saarikosta jälleen seudun ainoa edustaja

0
Annika Saarikko sanoo, ettei Keskusta lähde hallitukseen. Viime keväänä hän kävi Loimaan Haaralla Pääskynpesän kylätalolla alustamassa keskustelua omavaraisuudesta ja turvallisuudesta. Kuulemassa olivat muun muassa Markku Pulliainen, Heikki Vainio ja Hannu Härmäaho. KUVA LL Arkisto/Kati Uusitalo

– Hätkähdyttävä kartta, Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuvaa kartan kääntymistä perussuomalaisten siniseksi Loimaan seudulla.

Hänen kotikuntansa Oripää säilyi keskustalaisen vihreänä ja hän sai eniten ääniä muun muassa Oripäässä ja Loimaalla. Jatkossakin hän on ainoa Loimaan seudun kansanedustaja, mutta nyt myös ainoa Varsinais-Suomen vaalipiirin keskustalaisedustaja, sillä kartta kääntyi siniseksi myös muualla.

Valtakunnallisesti Keskusta menetti kahdeksan paikkaa ja se ei ole enää suurin puolue missään vaalipiirissä. Puheenjohtaja kuvaa olevansa nöyrällä mielellä synkän tuloksen äärellä.

– Vastuu kuuluu minulle.

– Ei jäänyt työmäärästä kiinni. Maltillisuudelle ei nyt ollut kysyntää näissä vaaleissa.

Politiikka oli Annika Saarikon mukaan äärilaidoilla näissä vaaleissa voimakkaammin kuin pitkään aikaan ja siinä keskivoimalle jäi ahdas rako.

– Oma vaaliviesti oli käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen ja muilla se oli kärkevämpi. Itse näen, että kannattaa kertoa kampanjassa asioita, joita voi lupauksin lunastaa.

Maanantain aikana kanta hallitukseen lähdöstä muotoutui lopullisesti ja Annika Saarikko totesi Ylelle iltapäivällä, että Keskusta ei lähde hallitukseen.

Aamupäivällä hän pohti Loimaan Lehdelle , että vaikea on hallitukseen lähteä kahdeksan vastuuvuoden ja nyt saadun vaalituloksen jälkeen.

– Voittajilla on nyt vastuu hallituksen muodostamisesta.

Puolueessa tehdään hänen mukaansa syvempää analyysiä tietenkin tuloksesta vielä, mutta hän arvelee, että paljon puhuttu blokkiäänestäminen varmasti vaikutti, ja tuloksen taustalla ovat myös kahden vaalikauden vastuu ja vaikea hallituskausi.

Henkilökohtaiseen äänimääräänsä hän on tyytyväinen, etenkin kun vaalit olivat ensimmäiset uudessa tilanteessa, jossa hän asettui ehdolle oripääläisenä eikä Turusta.

– Vahva tulos, hän kiittelee äänestäjiään ja sanoo, että on iloinen, että äänimäärä on samassa luokassa kuin ennenkin.

– Jälleen valtaosa kansanedustajista on Varsinais-Suomessa valittu Turusta tai Turun seudulta, hän huomauttaa ja katsoo, että pitää pitää huolta, että maakunnan ääni silti kuuluu.