KOLUMNI Ei pelkkä veto vaan myös pito

0
Arkistokuva: TS/Mikael Rydenfelt

Hyvä ystäväni muutti alkuvuodesta toiselta puolelta Suomea takaisin pääkaupunkiseudulle. En ollut häntä auttamassa, mutta olin hengessä mukana.

Jokainen joskus muuttolaatikoita pakannut ja kantanut tietää, miten vihoviimeistä hommaa se on. Ensimmäisen kymmenen laatikon kohdalla jaksaa olla vielä positiivinen: vessa ja kodinhoitohuone pakattu, jes. Mutta kun seuraavaksi pakkaat keittiön, makuuhuoneet, olohuoneen, parvekkeen ja ulkovaraston, positiivisuus on hävinnyt viimeistään 15:nnen laatikon kohdalla. Sitten ei olekaan enää kuin sata jäljellä.

Ja sama homma toisinpäin toisessa päässä.

Yhä harvempi on kuitenkin tätä nykyä muuttopuuhissa. Tai ainakaan asunnonostoaikeissa. Sijoittamiseen, talouteen ja raha-asioihin keskittyvä Salkunrakentaja-sivusto kertoi kuun alkupuolella, että asuntokauppoja tehtiin helmikuussa lähes 40 prosenttia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Käytettyjä asuntoja ostettiin 34 prosenttia vähemmän, kun taas uusia yli 81. Kappalemäärinä uudisasuntoja myytiin sivuston mukaan koko maassa vain 143, kun vuosi sitten luku oli reilu 750 ja vuonna 2021 yli tuhat.

Tiedot käyvät ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämästä hintaseurantapalvelusta.

Syitä ostamattomuudelle ei tarvitse kovin syvältä kaivaa. Talouden epävarmuus ja etenkin korkojen huima nousutahti viimeksi kuluneen vuoden aikana ovat saaneet monet lykkäämään ostoaikeitaan. Vielä viime keväänä asuntolainan korko saattoi olla sadan tonnin lainassa joitakin kymppejä kuukaudessa, kun nyt korontarkistuspäivän jälkeen puhutaan satasista. Ei siis ihme, ettei asuntokauppa käy. Liikkeellä ollaan vain pakon edessä.

Toisaalta monelle uusi asunto ei välttämättä tarkoita ostamista. Etenkin nuorille aikuisille vuokra-asuminen on käytännössä ainoa vaihtoehto ennen kuin tulot vakiintuvat.

Vaikka Loimaalla vaikuttaa olevan melko hyvä vuokra-asuntotilanne, kaikkialla se ei ole. Esimerkiksi Oripäähän ovat asukkaat toivoneet lisää vuokra-asuntoja, sillä niistä on pula.

Samaan aikaan Oripään kaltaiset pienet paikat kamppailevat vähenevän väen kanssa. Nuoria perheitä yritetään houkutella tonttikampanjoilla, mutta niiden tulokset ovat olleet järjestään laihoja. Myöskään uusi päiväkoti tai koulu ei tuo perheitä kuntaan, jos ei ole mihin asettua.

Jotta vetovoimaa syntyy, tarjolla täytyy olla muutakin kuin pelkkää tyhjää maata. Sopiva asuntotarjonta luo lisäksi pitovoimaa, kun jo paikkakunnalla asuvan ei tarvitse lähteä pakon edessä hakemaan uutta kotia oman kunnan rajojen ulkopuolelta.

Sari Holappa
sari.holappa@loimaanlehti.fi