KOLUMNI Vinkkejä verottajalle

0
Arkistokuva: TS/Jori Liimatainen

Loimaan Lehden lukijat ovat aiheellisesti heränneet valtiontalouden haasteisiin. Lukijoilta on muun muassa saatu ehdotus tatuointien haittaverotuksesta. Jostain syystä haittavero kohdistuisi erityisesti naisten tatuointeihin. Liekö miesten iho vähemmän herkästi infektoituvaa laatua. Vähemmän kuivuvaa ja karaistuneempaa miehinen nahka joka tapauksessa lienee, sillä muun muassa käsi- tai kasvorasvan käyttö on empiiristen havaintojeni mukaan suuri kynnyskysymys.

Tatuointien aiheuttamien iho-ongelmien yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa. Haittoja kuitenkin on havaittu, mikä sai EU:n sääntelemään tatuointimusteiden pigmenttiaineita. Ihon kuvittamiselle on kansallisiakin pykäliä. Tatuoiminen määritellään kuluttajaturvallisuuslain mukaiseksi kuluttajapalveluksi. Tatuointipalvelun tuottajan tulee laatia turvallisuusasiakirja, ja hänen toimitilansa on täytettävä terveydensuojelulain mukaiset kriteerit.

Säätelystä ei ole hyötyä, jos ihoa koristavan kuvan ottaa kaverin olohuoneessa Kiinasta tilatun tatuointikoneen päristessä enemmän tai vähemmän vakaissa käsissä. Ehdottaisinkin tatuointien haittaverottamisen sijasta kaikenlaisen hölmöilyn haittaverotusta.

Vuosittaista haittaveroa voisi jatkossa kerätä esimerkiksi niiltä, jotka käristävät itseään auringossa ilman asiaankuuluvaa uv-suojaa. Samaan kategoriaan menisi haittavero, jonka maksajiksi koituisivat talvella ilman pipoa ja hanskoja kulkevat. Veron määrä tuplattaisiin, jos liikkuu pimeällä ilman heijastinta.

Viime päivinä on käyty keskustelua sokeria, suolaa ja rasvaa sisältävien tuotteiden verottamisesta. Uutta terveysveroa ovat sorvanneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela. Tarkkaa tietoa veroperusteista ei vielä ole edellä mainittujen laitosten suunnasta kuultu. Suomessa kokeiltiin makeisveroa viime vuosikymmenellä, mutta EU:n mielestä vero vääristi kilpailua.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste ehdottaa, että kaikkia elintarvikkeita verotettaisiin kolmiportaisen mallin mukaan. Mallissa rokotettaisiin raskaimmin tuotteita, joilla ei ole mitään saumaa saada terveellisyydestä kertovaa Sydänmerkkiä.

Makeisten mussuttaminen ja kolajuomien kittaaminen eivät saa olla kajoamattomia kansalaisoikeuksia, jos halutaan lihottaa valtion kirstua ehkäisemällä terveyshaittoja. Siksi epäterveellisesti eläminen sopisi hyvin hölmöilyverotuksen piiriin. Hinnalla voidaan tehokkaasti ohjailla kuluttajien ostoskäyttäytymistä ja sitä kautta mahdollisesti terveystottumuksia. Allekirjoittanut esimerkiksi on jäätelön suuri ystävä. Elintarvikkeiden hintojen kallistuminen on saanut myös kylmäaltaissa köllöttelevien herkkujen hinnan karkaamaan harmillisen suureksi, mikä puolestaan on saanut jättämään parit puikot ostamatta.

Ennen kaikkea hölmöilyverotuksen piiriin täytyisi saada karkkipapereiden ja muiden kääreiden kylväminen luontoon. Prosentit ja progressiot on syytä unohtaa ja määrätä tälle hölmöilylle ainakin satasen kertaerä. Lumen alta paljastuneiden tienpientareiden perusteella näin voitaisiin koota valtiolle miljoonapotti.

Katriina Reijonen
katriina@sivulause.fi