Kunnon kannustusta luvassa terveyskävelyllä – testi tarjolla Lions-klubien tempauksessa

0
Loimaan kaupungin liikunnanohjaaja Anu Pitkänen (oik.) toppuutteli LC Sinikellojen Pia Kandenin ja LC Loimaan Teemu Varhoa, että kävelytesti ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on selvittää oma kuntotaso. Klubit yhteistyökumppaneineen tarjoavat kaikille mahdollisuuden tarkistaa kuntonsa tila ensi viikon torstaina.

– Ihmiset liikkeelle ja kunto nousemaan, LC Loimaan Sinikellojen puheenjohtaja Pia Kandén ja LC Loimaan puheenjohtaja Teemu Varho hehkuttavat klubien voimat yhdistänyttä projektia.

Klubit kutsuvat nimittäin kaikki kurkistamaan omaan kuntotasoonsa – sen saa selville saapumalla kaupunkikeskustan urheilukentälle ensi viikon torstaina kävelemään kuudeksi minuutiksi.

– Kannustamaan tullaan, puheenjohtajat lupaavat ilman muuta ja kertovat, että tarjolla on kannustusta muutenkin.

Kävelytesti on hapenottokykyä mittava UKK-instituutin testi, ja sen ohjeissa erikseen sanotaan, että ajanottaja kertoo kävelijälle, kun puolet ajasta on täynnä ja samalla kannustaa.

– Vuosittain järjestettävien Lions Terveyskävelyiden tarkoituksena on innostaa kaikki liikkumaan sekä jakaa tietoa diabeteksesta ja muista sairauksista, joiden hoitoa ja ehkäisyä säännöllinen liikunta tukee erinomaisesti. Toivottavasti saadaan sytytettyä ihmisissä kipinää kuntoiluun.

 

Testiin voivat tulla kaikki 20–70-vuotiaat halukkaat. Ennen testiä osallistujat täyttävät lomakkeen, jossa vielä tarkistetaan sen soveltuvuus kullekin kävelijälle.

Kaupunki lainaa mittareiksi älykellojaan ja sykemittariaan, mutta omankin kanssa saa radalle saapua.

– Kuntoa ei ole hyvä testata, jos on ollut juuri kipeä, Loimaan kaupungin liikunnanohjaaja Anu Pitkänen sanoo ja testiä ei suositella myöskään heille, joilla on hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kuuden minuutin kestoista kävelyä.

Testin jälkeen halukkaille on tarjolla verensokerin mittaus, sillä terveyskävelyssä on yhteistyökumppaneina Loimaan kaupungin lisäksi Diabetesyhdistys.

Teemu Varho arvelee, että talven jälkeen kuntotestille voi hyvinkin olla monilla tarvetta.

– Ja sitten voi syksyllä testata uudelleen, hän rohkaisee.

Huonoksi koettu kuntokaan ei ole este ottaa osaa testiin ja alkaa parantaa kuntoaan.

– Mitä huonompi kunto, sitä enemmän pystyy parantamaan!

He tähdentävät, että tärkeää on mitata kuuden minuutin aikana nimenomaan oma kunto – eli kävellä oman kunnon mukaan.

– Eikä naapurin tahtiin.

Järjestäjät muistuttavat myös, miten hyvä kuntoilumuoto kävely on.

– Kävelyllä on monipuoliset hyödyt. Se kohottaa kuntoa, mutta myös palauttaa ja saa fiiliksenkin kohdalleen.

Kävelytesti torstaina 4. toukokuuta klo 18 Loimaan urheilukeskuksen juoksuradalla, Sammonkatu 6, Loimaa.