Mittava avustus Virttaan työväenyhdistykselle

0
Virttaan työväentalon korjaukseen saatiin 25 500 euron avustus. Kuva LL arkisto

LOIMAA Virttaan työväenyhdistys on saanut 25 500 euron avustuksen Virttaan työväentalon korjauskuluihin.

Kotiseutuliitto myönsi korjausavustusta kaikkiaan 121 seurantalolle ympäri Suomen yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Avustussummat vaihtelevat 1 000 eurosta 50 000 euroon. Loimaan Keskipitäjän Maatalousnaisille avustusta tuli 1 300 euroa.

Korjausavustusten tarkoituksena on säilyttää seurantalojen rakennus- ja kulttuuriperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset.

Avustusta haettiin viime vuosien tapaan erityisesti erilaisiin suunnittelukustannuksiin, kattojen korjauksiin, julkisivujen kunnostuksiin sekä lämmitysjärjestelmien muutoksiin. Myös esimerkiksi esteettömyyttä parannetaan sekä keittiö- ja wc-tiloja päivitetään vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Seurantalojen korjausavustus on valtion määräraha, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Avustusta voivat saada yhdistykset ja yhteisöt, jotka omistavat vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Suomen Kotiseutuliitto vastaa korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Seurantalo on yhteisnimitys aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamille taloille. Vanhimmat talot on rakennettu 1880-luvulla. Kaikkiaan seurantaloja on Suomessa nykyisin lähes 2 500. Paikallisyhdistykset huolehtivat niiden ylläpidosta ja korjaamisesta pääosin talkoovoimin.