PÄÄKIRJOITUS Kaikkien osaamistasoa pitää nostaa

0
Veteraanipäivän viettoa 2018. LL Arkisto

Kaikki armeijan käymättömätkin tietävät, että asepalveluksessa harjoitellaan tehtäviä uudelleen ja uudelleen niin, että ne osataan niin talvella kuin kesällä ja vaikka unissaan.

Reserviläisille pidetyssä maanpuolustuksen infopäivässä (LL 27.4.) esitettiin Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutuksen taholta toive, että jokainen koulutettu pitäisi osaamistaan yllä varushenkilöpalveluksen jälkeenkin ja jopa parantaisi suorituskykyään reservissä.

Ukrainan tilanteesta on opittu, että osaaminen pitää olla hädän tullen jo pitkälti olemassa, sillä koulutus ei tapahdu käden käänteessä. Samoin toimintatapoja pitää harjoitella koko ajan, jotta tarvittaessa yhteispeli sujuu esimerkiksi viranomaisten kesken.

Varautua ei voi jälkikäteen.

Kun tänään juhlistamme kukin omalla tavallamme Veteraanipäivää (LL 27.4.), on kaikkien muidenkin kuin reserviläisten syytä kysyä itseltään, mikä on oman suorituskyvyn laita ja miten osaan pelata yhteen muiden kanssa. Osaanko hoitaa tonttini, näenkö oman vastuuni?

Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta maatamme pitää rakentaa ja sen arvoja puolustaa joka päivä.

Kiitos sotiemme veteraaneille ja veteraanisukupolville. Hyvää Veteraanipäivää!