PÄÄKIRJOITUS Roskat kiikkiin

0
KUVA: LL Arkisto/TS, Lännen Media

Joskus me ihmiset olemme vähän hassuja. Roskiksia ei tietenkään ole joka metrillä, mutta välillä roskia sensijaan on.

Ylen viime viikolla aloittama Miljoona roskapussia -kampanja kannustaa meitä kaikkia poimimaan roskia lähiympäristöstämme niin, että miljoona pussia täyttyy. Erilaisia roskatempauksia on tietenkin järjestetty joka puolella Suomea vuosia muutenkin ja Loimaan seudulla esimerkiksi Lions-klubit ovat asiassa kunnostautuneet.

Vuodesta toiseen tempauksille vain riittää tarvetta. Yle kysyi roskaamisesta kunnilta ja sadan vastanneen kunnan joukossa vain parikymmentä ilmoitti roskaamisen vähentyneen, muut kasvaneen. Sen kustannusta kunnat eivät osanneet haarukoida, mutta jostain siivoamiseen kuluva rahakin on pois.

Jokainen meistä voi miettiä maastossa, puistoissa ja teiden varsilla näkyvien roskien perusteella, missä tilanteissa roskataan.

Roskakampanjan puuhahenkilö ihmetteli radiohaastattelussa koirankakkaroskiksia, joiden lähistöllä on käytettyjä pusseja. Myös muiden roskisten ympärillä näkyy samanlaista ”kalkkiviivoille uupumista”. Tiedoksi, että kunnilta ja yrityksiltä voi myös toivoa jäteastioita tiettyihin paikkoihin, jos havaitsee, että jossakin on niinsanottu roskiserämaa.

Erikoisimpia ”roskia” ovat pantilliset pullot – ilmeisesti roskaajilla ei ole pikkurahan puutetta…