PÄÄKIRJOITUS Tervetullut asennemuutos

0
Maatalousyrittäjiä on koulutettu uuden tukikauden asioihin. Tukihakua ja viljelyasioita hallitaan mobiilisovelluksessa, jota kuvassa kokeilee Birgitta Eskola Heimolinnassa järjestetyssä koulutustilaisuudessa.

Maatalousyrittäjät ovat nyt uuden edessä, kun tukihakemukset tehdään vastedes sähköisesti (Loimaan Lehden Maaseutu-teema 15.4.). Vielä isompi asia on kuitenkin ehkä asennemuutos koko tukiprosessissa.

Kun aiemmin hakemus lähetettiin hakuoppaiden selaamisen ja puurtamisen jälkeen viranomaiselle, viljelijä kuuli mahdollisista virheistä vasta jälkikäteen tarkastajalta. Nyt haku muuttuu joustavammaksi, sillä hakemusta on mahdollista korjata myös tukikaudella.

Aiemmin jokaisesta virheestä tuli automaattisesti seuraamus. Näillä seuduilla ovat maaseutuviranomaisten mukaan virheet hakemuksissa olleet vahinkoja – ja seuraamuksetkin onneksi yleensä vain muutamien kymppien tai muutamien satasten suuruisia.

Uudet järjestelmät myös muistuttelevat määräpäivistä ja muista vaatimuksista, ja kysyvät, jos satelliittiseuranta ja algoritmi havaitsevat hakemuksista poikkeavaa peltolohkoilla. Mobiilisovelluksen kautta yrittäjä sitten tuottaa järjestelmälle korjaavaa tietoa.

Ei tarvitse olla mikään Einstein ymmärtääkseen, että kommunikoimalla ja valmentamalla saa parempia tuloksia kuin vaiti vahtimalla.

Ja tavoiteltu tuloshan on vastuullisesti tuotettu turvallinen kotimainen ruoka.