Pakkausjätteiden kuljetus kunnan hoitamana alkaa heinäkuussa

0
Loimi-Hämeen jätehuolto oy:n logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula sanoi jätelain uudistuksen tuovan muutoksia jätteenkuljetukseen. Jatkossa pakkaus- ja biojäte hoidetaan kunnan järjestämänä.

LOIMAAN SEUTU Vuoden 2021 heinäkuussa voimaan astunut uusi jätelaki konkretisoituu siirtymäajan jälkeen tulevana kesänä.

Heinäkuun alusta pakkausjätteiden eli kartongin, muovin, lasin ja metallin keräys sekä kuljetus siirtyvät yksittäiseltä taloyhtiöltä kunnan hoidettaviksi. Biojätteen osalta muutos tapahtuu syyskuun alussa niissä kunnissa, joissa ei ole aiemmin ollut kunnan järjestämää kuljetusta.

Uudella jätelailla tavoitellaan kierrätysasteen nousua.

Loimaan seudulla jätekuljetuksen hoitaa Loimi-Hämeen jätehuolto oy:n (LHJ) kilpailuttamat kuljetusyritykset. LHJ:n omistajina on 16 kuntaa, mukaan lukien muun muassa Loimaa, Humppila, Ypäjä, Oripää ja Punkalaidun.

LHJ:n logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula sanoo jätekuljetuksen selkeytyvän uuden lain myötä: kun ennen taloyhtiön jäteastioita saattoi tyhjentää useampi yrittäjä, nyt pakkaus- ja biojäte kerätään heidän kilpailuttaman yhtiön kautta.

– Eli sama keräysauto kerää tietyn jätelajin kaikista taloyhtiöistä kunnassa.

Sekajätteen tyhjennyksen kiinteistön haltija saa kilpailuttaa edelleen itse, kun taas keräyspaperin kerääminen on tuottajien järjestämä. Biojätteen voi vaihtoehtoisesti kompostoida, mistä tehdään erillinen ilmoitus Forssan kaupungin jätelautakuntaan.

PUUTTUVIEN jäteastioiden toimittaminen kiinteistöille hoidetaan alkukesän aikana.

– Niiden käytön voi aloittaa kesäkuun lopussa tai jo kesäkuun alussa, jos tyhjennysväli on pitkä, kuten lasi- ja metallijätteessä, LHJ:n logistiikka-asiantuntija Aleksi Säteri sanoo.

Jos kiinteistöllä on jo valmiiksi astiat olemassa, niiden käyttöä jatketaan.

– Ne korvataan vasta, jos astia rikkoontuu, se on väärän kokoinen tai ei täytä jätehuoltomääräysten vaatimuksia.

VIIME VIIKOLLA Heimolinnassa LHJ:n pitämä isännöitsijäpäivä kirvoitti ilmoille kuulijoiden joukosta myös kitkeriä kommentteja. Paikalla ollut kuulija kritisoi tilanteen monopolisoituneen, kun taloyhtiöiltä vietiin kilpailutusmahdollisuus muilta kuin sekajätteen osalta.

– Näin juuri jätemaksujen uudet hinnat taloyhtiössämme, ja esimerkiksi muovinkeräys kolminkertaistuu, hän päivitteli.

Mirva Naatula vakuutti, että kuljetusyritysten kilpailutuksessa ratkaisevin tekijä oli hinta. Ensimmäiset kuusi kuukautta ovat kuitenkin kalliimpia, sillä uusien 140–660-litraisten astioiden hinnat on jyvitetty tyhjennysmaksuihin. Astiamaksu tulee kaikille, vaikka taloyhtiössä ei juuri nyt olisikaan vaihtotarvetta.

– Tänä vuonna on voimassa vuoden 2023 jätetaksa, joka tarkistetaan jätehuoltoviranomaisen toimesta vuosittain. On mahdollista, että tyhjennyshinnat laskevat ensi vuonna. Sen muodostumiseen vaikuttaa merkittävästi jätteenkuljetusten kustannusindeksi, jossa otetaan huomioon muun muassa polttoainekustannukset.

Naatula vinkkaa myös, että useamman astian myötä taloyhtiö voi säästää jätemaksuissa harventamalla sekajäteastian tyhjennyskertoja. Lisäksi astioiden kokoa kannattaa arvioida, jotta turhilta tyhjennyksiltä vältytään.

– Jokainen tyhjennyskerta kun maksaa erikseen.