Pieniä hetkiä luonnossa – Taidetalossa nähdään Ella Hällforsin ja edesmenneen Maija Karman yhteisnäyttely

0
Loimaalaisen Ella Hällforsin tussitaideteoksissa korostuvat luonto ja eläimet. Hällforsin pitelemä Kesäyö Lieksassa on valmistunut tänä vuonna.

LOIMAA Kun Suomen yksi tunnetuin lasten- ja nuortenkirjojen kuvittaja Maija Karma kuoli vuonna 1999, Ella Hällfors oli vasta kymmenenvuotias taidetta harrastava tyttö. Tänä keväänä, lähes 25 vuotta myöhemmin naiset pitävät Metsänpeitossa nimeä kantavan yhteisnäyttelyn Loimaan Taidetalossa.

– On hienoa, että saan pitää näyttelyn pitkän linjan kuvittajan kanssa. Saan hänen töistään paljon inspiraatiota omiinikin, Ella K. taitelijanimeä käyttävä Hällfors kiittelee.

Vaikka kahden taiteilijan kädenjälki on hyvin erilainen, heitä yhdistää rakkaus luontoon. Vuonna 1914 syntyneelle Karmalle metsä ja luonnon tarkkaileminen olivat pienestä pitäen tärkeitä. Samaa sanoo Hällfors, joka kertoo poimivansa ideoita teoksiinsa patikointireissuillaan.

– Tykkään pysäyttää kuviini hetkiä luonnosta. Myös ihmisten ja eläinten välinen suhde näkyy usein töissäni.

Loimaan kaupungin kulttuurisihteeri Monika Antikainen sanookin molemmilla olevan vahva luontokäsitys ja herkkyys paitsi havainnoida myös ikuistaa sitä.

Tauluja näyttelyssä on noin 40, molemmilta taiteilijalta parikymmentä. Ne on ripustettu seinille lomittain kokonaisuuden säilyessä kuitenkin ehjänä.

Suomen lastenkirjainstituutista lainaksi saadut Maija Karman työt ovat joko luonnoksia tai lopullisia Sakari Topeliuksen Vattumato -satukirjaan päätyneistä kuvista. Niissä seikkaillaan enemmän satumaailmassa, kun taas Hällforsin tussityöt ovat hyvin aidon näköisiä eläinten tai luonnon kuvauksia.

Molempien töitä ohjaa tarinallisuus. Vaikka Hällfors sanoo pitävänsä myös kirjoittamisesta, piirtäminen on ollut hänelle jo lapsesta saakka luontainen tapa kertoa satuja.

– Yksi luova työskentely ei kuitenkaan sulje pois toista, hän painottaa ja sanoo toisinaan tarttuvansa tussin tai siveltimen sijaan myös kynään.

Ensimmäistä vuotta Turun Taideakatemiassa opiskeleva Ella Hällfors sanoo saaneensa vapaat kädet valita töitä näyttelyyn.

– Minulla oli valmiiksi paljon kuvia pöytälaatikossa, mutta tein silti tänne tuoreita.

Omaksi yllätyksekseen teosten valitseminen ei ollut mitenkään vaikeata.

Antikainen iloitsee näyttelyn kiinnostaneen ihmisiä, jotka ovat tulleet katsomaan erityisesti Hällforsin tauluja.

Jatkossa loimaalaistaiteilija toivoo kykenevänsä elättämään itsensä töillään.

– Esimerkiksi kirjojen kuvittaminen olisi ihanaa, hän kertoo tulevaisuudenhaaveistaan.

Ella Hällforsin ja Maija Karman Metsänpeitossa-yhteisnäyttely on esillä Loimaan Taidetalossa 27. toukokuuta saakka.