Stiina Lerkki muistuttaa oman hyvinvoinnin tärkeydestä, vaikka rautoja olisi monta tulessa kerralla

0
– Yrittäjyys on vaatinut ennen kaikkea sitä, että tunnistaa, milloin on työaika ja milloin vapaa-aika. Yrittäjänä näiden kahden erottelu ei ole ollut täysin luonnollista, Stiina Lerkki pohtii.

NAANTALI, LOIMAA, Jenna Pihlajasaari

Kojonkulma ja vuosi 1989. Sieltä alkoi Stiina Lerkin matka. Nykyään Lerkillä ja hänen puolisollaan Jaakolla on maatila Tamsaaressa, josta löytyy kaikenlaista venevarastosta varhaisperunamaahan. Tamsaaren tila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1751, ja myös Lerkki muutti puolisonsa kanssa Tamsaareen vuonna 2013. Tätä ennen hän oli asunut Loimaalla, josta hänen matkansa kohti monitoimista yrittäjyyttä on alkanut.

– Aloitin työt niinkin tavanomaisella nimellä kuin Markkinointipalvelu Stiina Lerkki. Klassisella nimellä pääsi hyvin alkuun, hän naurahtaa.

Elettiin vuotta 2011, kun Lerkki perusti oman yrityksensä. Yli kymmenen vuotta myöhemmin yritystoiminta jatkuu edelleen. Maataloustoiminnan ohella Lerkki toimii konsulttina Witraktorilla keskittyen John Deeren liiketoimintaan. Lerkillä on samanaikaisesti monta rautaa tulessa ja hän toimii täysin yrittäjäpohjalta.

– Aloitin tekemällä töitä erilaisille maatalousyrityksille markkinoinnin ja viestinnän saralla, hän kertoo kahvikuppien äärellä.

Perustettuaan oman yrityksen hieman yli parikymppisenä Lerkki teki ahkerasti töitä monen projektin parissa ja matkan varrella mukaan liittyi puoliso Jaakko. Lerkki työskenteli vuosien varrella esimerkiksi hollantilaisen MS Schippers -maatalousyrityksen konsulttina, jossa hän keskittyi siipikarjaan.

– Siinä oli monta asiakkuutta ja monta pientä puroa samaan aikaan muodostamassa elämää. Elämä kuitenkin otti uutta suuntaa, kun saimme perheenlisäykseen liittyviä uutisia ja tyttäremme Hilma syntyi vuonna 2016, Lerkki muistelee lämmin hymy kasvoillaan.

Lerkin työt ja projektit ovat aina keskittyneet maatalousalaan. Taukoa työstä tuli taas vuonna 2019, kun perheen toinen lapsi, Frans, syntyi. Tällöin Lerkki jäi puoleksitoista vuodeksi kotiin vauvan kanssa. Tämän jälkeen Witraktorilta kysyttiin, haluaisiko Lerkki heille töihin. Vastaus oli kyllä.

– Muistan todella elävästi sen hetken, kun minulle soitettiin Witraktorilta. Menin työhaastatteluun Lietoon, jossa istuimme takahuoneessa keskellä ruohonleikkureita ja juttelimme siitä, milloin voisin aloittaa työt, hän nauraa.

Lerkki toimii Witraktorilla asiakkuusvastaavana eli hän ottaa kantaa yritykseen liittyviin tapahtumiin sekä vastaa asiakkuusprosesseista ja siitä, että asiakkuustyytyväisyys pysyy mahdollisimman korkeana. Jos jokin asia toistuu asiakkaiden kanssa, Lerkki ottaa asian yrityksen päässä esille.

– Minun vastuullani on myös tuottaa myyntiennustetta traktorimarkkinoista. Näillä ennustamme sitä, kuinka paljon laitteita ja koneita tilataan tulevaisuudessa.

Kaikki tiet kuitenkin tuntuvat johtavan Loimaalle, nimittäin Witraktor tekee yhteistyötä loimaalaisen Wille Machines oy:n kanssa Wihuri oy Teknisen Kaupan kautta. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tapa, jolla Lerkki on edelleen yhteydessä Loimaalle.

– Witraktorista tuli itsenäinen markkinoija John Deeren koneille ja tästä muutoksesta puoli vuotta myöhemmin minä tulin mukaan toimintaan. Tänä vuonna pääsemme ensimmäistä kertaa mukaan Okraan. Tämä on ensimmäinen tilaisuutemme osallistua näille maatalousmessuille, sillä korona on tehnyt tehtävänsä mahdollisuuksien lykkäämisessä, hän hymähtää.

Viimeksi hän on vieraillut Loimaalla perheensä luona pääsiäisen pyhinä. Loimaa ei suinkaan siis ole jäänyt unholaan.

– Seuraan myös Loimaan toimintaa sivusilmällä oikeastaan koko ajan. Loimaalla on oikein hyvää yritystoimintaa, ja se on tietenkin minullekin yrittäjänä lähellä sydäntä. On hieno huomata, että loimaalaiset pyrkivät työllistämään itseään ja muita.

Lerkille erityisen tärkeää on oman hyvinvoinnin, työelämän sekä perhe-elämän yhdistäminen, mutta myös tasapainottaminen. Lerkin mukaan yrittäjänä vastuu näiden kolmen ylläpitämisestä sekä erillään pitämisestä on itsellä.

– On ollut tärkeä oppia, milloin pitää ottaa taukoja tai laittaa työt kokonaan sivuun sen päivän osalta. Jokaisella meistä on huonoja päiviä ja se on täysin inhimillistä. Tärkeintä on pitää itsestä huolta työnkin keskellä, Lerkki muistuttaa.