Valoa nykypäivän varjoihin – Loimaan teatterin Valonkulkijat värvää nuoria tekemään esitystä nuorten maailmasta

0
Valonkulkijat-projektissa ovat mukana Mekku Mutala, Katriina Reijonen, Juho Kaunisto, Kati Seppälä ja Hannele Wilén sekä kuvasta puuttuvat Lauri Seppälä ja Sini Lindholm.

Millaista on olla nuori juuri nyt ja millaisella näytelmällä siitä voisi kertoa? Miten tulevaisuuteen liittyisi toiveikkuus?

Loimaan teatterin Valonkulkijat-projektissa luodaan monitaiteellisesti kuva tämän päivän nuorista ja pääosassa tekemisessä ovat myös nuoret itse. Tekemisessä nuoria ohjaavat Loimaan teatterilla kasvaneet, nyt jo aikuiset osaajat: Kati Seppälä , Mekku Mutala , Lauri Seppälä , Juho Kaunisto , Sini Lindholm ja Katriina Reijonen .

Työryhmä on käynyt esittelemässä projektiaan alueen kouluissa viime viikkoina.

– 15 on jo ilmoittautunut, ja mukaan on tulossa sekä poikia että tyttöjä, työryhmää vetävä Hannele Wilén iloitsee.

Ensimmäiset työpajat järjestetään jo huhtikuussa, mutta mukaan voi edelleen tulla tekemään itse varsinaista esitystä ja osallistua kertomalla nuorten tilanteesta Valonkulkijat-työryhmälle esimerkiksi sähköpostitse. Mukaan voi ilmoittautua Loimaan teatterin nettisivulla olevan linkin kautta.

Oppilaitoksissa nuoret vastasivat anonyymisti heille kohdennettuun kyselyyn, jossa kysyttiin muun muassa mitkä asiat ovat hyvin, kenen kanssa voit puhua, mitkä asiat tuovat iloa, mikä on sinulle tärkeää ja mitä nuori haluaa saavuttaa ja mistä hän haaveilee tai mikä häntä huolettaa

– Kirjoittaa voi myös omin sanoin.

Aineksista tehdään käsikirjoitus, jonka harjoitteleminen alkaa syksyllä ja jota pääsee katsomaan ensi keväänä.

Projektissa on tilaa niin musiikista, kirjoittamisesta, näyttelemisestä, piirtämisestä, maalaamisesta, laulamisesta ja tanssimisesta kuin vaikkapa lavasteiden rakentamisesta tai esitystekniikasta kiinnostuneille.

Omaa kiinnostuksen kohdetta ei tarvitse vielä tietää, sillä paikka mukana löytyy kaikille. Edes aiempaa osaamista ei tarvitse olla, projektista muistutetaan – työryhmässä on mukana monen alan osaajia, jotka opastavat työpajoissa nuoria.

– Luovuus on sisäinen valo ja sen saa antaa loistaa. Uskaltakaa! Ei ole rajoja koska olet Loimaalla, lähde mukaan tekemään, ryhmä sparrasi nuoria Hirvikosken yhtenäiskoululaisille esittäytyessään.

Työryhmä on itsekin tietynlainen muistutus paikallisista mahdollisuuksista ja paikallisten nuorten mahdollisuuksista.

– Kaikki ovat Loimaan teatterin kasvatteja ja nyt he palaavat antamaan osaamistaan tämänpäivän nuorille, Hannele Wilen kiittelee.

Hän on tutustunut työryhmän osaajiin teatterilla, mutta myös opettanut lähes kaikkia heistä yläkoulussa.

Projektin taustana on Loimaan teatterin Pimeydestä valoon -projekti, jossa vuosien 2006 ja 2012 välillä nuoret työstivät Kati Seppälän kirjoittaman Masennus-näytelmän aihepiiristä omaa sisältöä niin tanssimalla, maalaamalla, näyttelemällä, kirjoittamalla, säveltämällä kuin soittamalla.

Valonkulkijat haluaa kohottaa nuorten mielialaa antamalla valoa tulevaisuuteen sotauutisten varjostamassa nykypäivässä. Projektissa käsitellään nuorten pahoinvointia, jota ovat osaltaan lisänneet korona-aika ja toisaalta sota Ukrainassa.

– Turvallisuudentunne on järkkynyt.

He muistuttavat myös, että some kuormittaa nuorisoa jatkuvasti ja luo epärealistisen käsityksen siitä, millainen pitäisi olla.

Valonkulkijoille jokainen on arvokas ja kelpaa omana itsenään ja he tähtäävät nuorten voimaannuttamiseen kohti tulevaisuutta, jossa näköalattomuuden korvaa toiveikkuus.

Rahoitusta projekti on saanut OP Lounais-Suomelta, loimaalaisilta Lions-klubeilta ja mukana on teatterin lisäksi Loivari ry.