Virttaan viemäröintiurakkaa setvittiin keskusteluillassa

0
 - Milläs lailla meidän pihoilla kaivetaan, Olli Laakso, Riitta Vihersalo ja Risto Huhtanen tarkastelivat viemäröintiurakan paperikartoilta, jotka he alueen asukkaina olivat jo saaneet myös kotiinsa. Loimaan Veden vuoden isoin investointi valmistuu joulukuun alkuun mennessä.

Virttaan taajama-alueen viemäröintiurakka alkaa kesäkuussa. Kokonaisuudessaan Loimaan Veden tämän vuoden suurimman investoinnin pitäisi olla valmis joulukuun alkuun mennessä.

– Tiukka, mutta mahdollinen, Loimaan Veden johtaja Kimmo Virta kommentoi urakan aikataulua alueen asukkaille tarkoitetussa keskusteluillassa.

– Tuleeko varmasti valmiiksi tuossa ajassa, virttaalaiset kysyivät ja halusivat tietää myös, tuleeko urakoitsijalle mahdollisesta viivästyksestä jonkinlainen sanktio.

Kimmo Virta totesi, että tulee kyllä ja vielä tavanomaista sopimussakkoa suurempi – jopa sen verran suurempi, että summasta oli jo tullut kysymyksiä, että onko siinä joku virhe.

Urakan kilpailutus on parhaillaan käynnissä ja urakoitsijan valitsee Loimaan Veden johtokunta 10. toukokuuta.

Sitä ei illassa salailtu, että hinta merkitsee eniten urakoitsijan valinnassa, mutta ketä tahansa hommaan ei valita.

– Referenssejä vaaditaan ja esimerkiksi vastaava 600 000 euron urakka pitää olla yrityksellä tehtynä, hän sanoo kohta jo miljoonan hintaiseksi kokonaisuudessaan kipuavasta urakasta.

Risto Huhtanen kysyi, että kuka vastaa, jos kaivettaessa katkeaa kaapeleita ja onko esimerkiksi kaikista vesiputkista tarkat kartat. Hän huomautti myös, että useimmat kaapelikartat eivät pidä paikkaansa, kun vaikkapa kiviä väisteltäessä niitä on voitu 70 sentin sijaan laittaakin vain 30 sentin syvyyteen.

– Urakoitsija vastaa, ja kaapelin omistajalla on velvollisuus osoittaa sen sijainti, Kimmo Virta opasti.

Virttaan taajama sijaitsee pohjavesialueella, ja Varsinais-Suomen Ely-keskus on patistellut vesiliikelaitosta alueen pikaiseen viemäröintiin ( LL 1.10.2022). Viemäreitä vedetään kahdeksassa eri kohdassa Virttaan kaava-alueella, Virttaan taajamassa ja Keihäskoskentien varrella ja sen piiriin tulee tässä urakassa noin 70 taloutta.

Liittymisvelvollisuus tulee kaikille, joille viemäri rakennetaan, mutta siitä voi hakea vapautusta kunnan ympäristöviranomaiselta.

– Jos on vaikka kiinteistöllä vain puucee, eikä posliinia missään, Kimmo Virta luetteli letkeään tyyliin ja totesi, että myös asukkaiden korkea ikä voi olla peruste vapautukselle.

Viemäriin liittyminen maksaa nyt parituhatta euroa liittymis- ja kytkentämaksuineen. Lisäksi kustannuksia tuottaa yhdysputken rakentaminen kiinteistön nykyisestä sakokaivosta liityntäpisteeseen sekä myös mahdollinen kiinteistökohtainen pumppaamo.

– Kiinteistön omistaja hankkii urakoitsijan ja tarvikkeet.

Keihäskoskentiellä urakalla on oma aikataulunsa, sillä sen päällystyksen tulisi olla tehtynä lokakuun alussa.

– Se tarkoittaa, että myös putkien pitää olla silloin valmiita.

Urakka alkaa siis Keihäskoskentien varresta ja tarkoitus on edetä vauhdilla, Kimmo Virta totesi ja haarukoi, että keväällä päästään pelloille normaaliin malliin tien varressakin.

Etenkin juuri Keihäskoskentiellä urakka aiheuttaa haittaa tienvarren kiinteistöihin kulkemiselle ja pihojen käyttöön, sillä tie joudutaan katkaisemaan aina siltä kohdalta, missä viemäröintiä tehdään.

– Se tarkoittaa, että työn edistämisen mukaan kiinteistölle kuljetaan tien jommasta kummasta päästä.

Urakoitsija tiedottaa asukkaita, mutta sitä on jo pohdittu, että mökkiläisille voi olla vaikeampaa saada tietoa. Asukkaita kehotettiinkin antamaan yhteystietojaan niitä kysyttäessä, jotta viestit tulevat perille.

– Virttaanraittia ei katkaista.

– Mimmoseen kuntoon ne meneekään, kun kaikki kaivetaan, yleisöstä huokailtiin sekä teiden että pihojen suhteen.

Pihojen mylläämisestä tulee sentään se bonus, että Keihäskoskentie saa uuden päällysteen, asukkaat summasivat, mutta huomauttivat, että näyttää siltä, ettei sitä saada yhtä pitkälle kuin se nyt on.

– Mihin siitä voisi kirjelmöidä, että sitä tulisi koko matkalle tai ainakin sinne pumppaamolle asti, mihin se on nytkin vedetty, illassa kysyttiin ja heitä ohjeistettiin ottamaan yhteyttä sekä kaupungin tekniseen johtajaan että kaupunginhallitukseen.

Urakoitsijalla on velvollisuus hoitaa myös pihat vastaavaan kuntoon, mitä ne ovat olleet, Kimmo Virta muistutti.

– Ihan samanlaisiksihan niitä ei saada.

No ei varmaan, Riitta Vihersalo yleisöstä huokasi.

– Jotkut pihat muuttuvat kyllä täysin, hän totesi kun suunnitelmia katsottiin porukalla ja huolehti, että miten esimerkiksi mahtaa käydä heidän pihallaan olevan suuren männyn, joka itse asiassa löytyi suunnitelmista jopa erikseen merkittynä.

Viemärikaivanto kaivetaan kahteen metriin ja sen pohja on metrin levyinen. Seinämiin käytetään osassa urakkaa tuentaelementtejä, jolloin kaivannoista voidaan tehdä kapeampia ja pystyseinämäisiä eikä niihin tarvita tavallista, loivaa parin metrin reunaa.

Näin pystytään paikoin säästämään pihoja ja ehkä myös Vihersalojen sembramänty.

– Minkäskokoista putkea sinne kaivantoon laitetaan, yleisössä pohdittiin ja kun vastaukseksi saatiin, että 160 millistä, herättiin ihmettelemään, että onko se vähän pientä.

– Ihan riittävää se on, ei tarvitse ruokavaliota alkaa muuttamaan, Kimmo Virta rauhoitteli.