Äitienpäivälounaalla luotetaan pitkälti perinteiseen kattaukseen

0
Mikäli sää suosii ja äitienpäivänä on lämmintä, Pirjo Saastamoinen aikoo kattaa Ravintola Karoliinassa pöytiä myös ravintolan terassille.

Loimaan seutu
Oona Tepponen

Äitienpäivänä monet haluavat hemmotella äitiä valmiilla juhlaruualla, ja äitienpäivälounasta on tarjolla useissa Loimaankin seudun ravintoloissa.

– Aiempina vuosina on ollut tupa täynnä joka kerta, Ryötin tilan Jaana Vesanen muistelee.

Äitienpäivälounas järjestetään useassa paikassa kahden kattauksen taktiikalla, jotta ruokailu saataisiin sovitettua erilaisiin aikatauluihin. Myös erityisruokavaliot otetaan huomioon.

Varsinkin gluteenitonta ja laktoositonta ruokavaliota noudattavalle löytyy vaihtoehtoja. Sekä Ryötin tilalla, Loimirannassa, että Ravintola Karoliinassa ja Ravintola Sarassa tarjottavat ruuat ovat äitienpäivänä gluteenittomia ja laktoosittomia. Kyseiset erikoisruokavaliot ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti.

– Turha tehdä kahta lajia samaa ruokaa. Paljon mukavampaa on, että erityisruokavaliota noudattavat voivat ottaa samasta pöydästä kuin muutkin, Ravintola Saran Tiina Saarinen toteaa.

Yrittäjien mukaan hyvä äitienpäiväkattaus on monipuolinen, juhlava, runsas sekä gluteeniton ja laktoositon.

– Pääpaino on sellaisilla ruuissa, joista hieman yleistäen voidaan ajatella juuri äitien pitävän, Lankon ravintoloitsija Anniina Manner kuvailee.

Lankon äitienpäivälounas on tänä vuonna siirretty tilanpuutteen takia Loimirantaan.

Äitienpäivän ruokalistan suunnittelussa luotetaan hyvin pitkälti perinteiseen juhlaruokaan. Kattauksesta halutaan tehdä monipuolinen, jotta jokaiselle löytyisi jotakin. Äitienpäivänä pöydästä tulisi löytyä myös lapsille mieluista ruokaa.

– Joitain klassikoita, kuten lihapullia, ihmiset odottavat vuodesta toiseen olevan pöydässä. Pääpaino on perinteisessä juhlaruuassa, mutta aina yritetään joukkoon keksiä jotain pientä uutta, Vesanen kertoo.

Saariselle tulevan sunnuntain äitienpäivälounas on Ravintola Sarassa ensimmäinen, eikä kattauksella ole siksikään lähdetty kikkailemaan.

– Kuuntelemme asiakkaiden toiveita. Jos jokin ei tänä vuonna toimi, se pitää ensi vuodeksi muuttaa.

Ruokatrendeistä ainoastaan lisääntyvä kasvissyönti näkyy äitienpäiväruokailun suunnittelussa. Monipuolisuudella pyritään takaamaan myös kasviruokailijalle onnistunut lounas.

– Äitienpäivänä meillä on myös vegaaninen vaihtoehto, sillä nykyään niin moni on vegaani, Ravintola Karoliinan Pirjo Saastamoinen sanoo.

– Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita ja kysyvät itse kasvisvaihtoehtojen perään, Vesanen lisää.

– Kuluttajakäyttäytymisessä on ollut viime aikoina isoja muutoksia yleisestä hintatason noususta johtuen. Jaksaisin kuitenkin uskoa, että ihmisiä olisi nyt enemmän liikkeellä kuin koronavuosina, Manner pohtii.

Noin viikko ennen äitienpäivää varauksia oli jo tehty, mutta monesta suunnasta tuli sama viesti: tilaa on vielä.

– Meillä jätetään muutama tyhjä pöytä myös niin, että paikalle voi tulla ilman varausta. Muutamia varauksia on tullut esimerkiksi Turusta ja Porista sellaisilta seurueilta, jotka ovat viimeksi käyneet meillä ennen koronaa, Saastamoinen kertoo.

Yrittäjien ja ravintoloitsijoiden mukaan suurin muutos aikaisempiin vuosiin on äitienpäivälounaan hinnassa, jota moni on joutunut nostamaan. Raaka-aineiden hintojen nousu on osunut myös ravintola-alaan, ja ravintoloitsijoiden mukaan laadusta ei haluta tinkiä hinnan kustannuksella varsinkaan äitienpäivänä.