Hävikki vähenee annos kerrallaan suomalaissovelluksen avulla

0
Ravintola Aroi thaifoodissa on myyty ylijäämäruokaa suomalaissovellus Resq clubin kautta nyt reilun kuukauden. Yrittäjät Pasi Kaarlela ja Raya Saenpong ovat tyytyväisiä siihen, miten hyvin hävikkiruoka menee kaupaksi. Kuva: Sari Holappa

LOIMAA Ravintola Aroi thaifoodin yrittäjät Raya Saenpong ja Pasi Kaarlela ovat myyneet reilun kuukauden ajan ylijäämäruokaa suomalaisen hävikkiruokasovellus Resq clubin kautta. Vinkin siitä he saivat asiakkaaltaan.

– Ihmiset ovat löytäneet aika hyvin tämän näinkin lyhyen ajan sisällä, he sanovat.

Sen myötä he ovat saaneet hiukan enemmän liikkumavaraa lounasbuffetiinsa. Nyt ruokaa voi lisätä huolettomammin, kun tietää, ettei sitä tarvitse heittää enää roskiin.

– Kun buffet loppuu, ja jos ruokaa jää, pakkaamme sen valmiiksi, otamme kuvat ja laitamme myyntiin, Kaarlela kertoo.

Sen jälkeen sovelluksen ladannut henkilö saa siitä ilmoituksen puhelimeensa. Annos varataan itselle maksamalla se sovelluksessa. Kaarlela sanoo niiden menevän hyvin kaupaksi, ja monesti ennen illan sulkemisaikaa kaikki on myyty.

– Tämä on todella hyvä hävikin esto, Kaarlela kehuu ja uskoo, että tulevaisuudessa palvelun tarjonta ja kysyntä tulee kasvamaan.

HYVIÄ kokemuksia on myös konditoria-kahvila Natalin Alona Jershovalla. Hän sanoo heidän ottaneensa sovelluksen käyttöönsä alkuvuodesta.

– Se on auttanut hävikkiin, sillä melkein kaikki, mitä laitamme sitä kautta myyntiin, myös menee.

Vaikka heillä on alennustuotteita myös vitriinissä, sovelluksen etuna hän pitää tiedon leviämistä laajemmalle.

– Jos alemerkinnät ovat vain vitriinissä, se ei välttämättä tavoita ihmisiä. Sovellus on sen vuoksi varmempi tapa saada myytyä ylijäämä.

Sovelluksen myötä Jershova sanoo heidän uskaltavan tehdä herkkuja myös rohkeammin myyntiin, kun hävikkiä ei tarvitse pelätä niin paljon.

SEKÄ Aroi thaifoodin yrittäjäpariskunta että Alona Jershova sanovat, että sovelluksen suurin hyöty ei ole niinkään rahallinen, vaan se, että ei tarvitse heittää ruokaa biojätteeseen. Myydystä annoksesta Resq club ottaa 25 prosentin provision.

– Aina se ei kata edes raaka-ainekuluja, mutta tärkeintä on, ettei tarvitse heittää pois. Se surettaa eniten, Jershova sanoo.

Samaa sanovat Raya Saenpong ja Pasi Kaarlela. Toisaalta sovellus on tuonut myös jonkin verran uusia asiakkaita.

– On toki paljon vakiokävijöitä, mutta myös uusia on tullut tätä kautta, Saenpong ja Kaarlela toteavat.

KUUKAUSITTAIN  Suomessa on Resq clubin myyntijohtaja Venla Wiikin mukaan reilu 2000 heidän sovelluksensa kautta myyvää yritystä. Loimaalla paikkoja on tällä hetkellä kahdeksan. Eniten sovelluksen kautta myydään ruoka- ja kahvila-annoksia. Ruokakauppoja on mukana parisen sataa.

– Kaupoilla on monia eri tapoja vähentää hävikkiä, ja meidän sovelluksemme on yksi lisäkanava, joka auttaa saamaan hävikkiä entistä pienemmäksi.

Wiik sanoo kiinnostuksen hävikin vähentämiseen nousseen selvästi viimeisen viiden vuoden aikana sekä yrittäjien että kuluttajien puolella. Hän uskoo trendin jatkuvan tulevaisuudessakin, sillä lainsäädäntö ohjaa pienentämään hävikkiä entistä enemmän.