Kesäkuussa leireillään teatteritaiteen parissa

0
Merikerttu Mutala-Akparibo ja Sari Äikää-Torkkeli vastaanottivat Varsinais-Suomen kulttuurirahastosta apurahan taidelähtöisten leirien järjestämiseen ukrainalaisille ja suomalaisille lapsille. Leireillä on tarkoitus opetella muun muassa äänenkäyttöä ja rentoutumista. Kulttuurien välinen vuorovaikutus on suuressa osassa leirien työskentelyä.

Loimaa
Oona Tepponen

Kulttuuri, kieli, musiikki ja teatteri – näihin neljään sanaan Sari Äikää-Torkkeli ja Merikerttu Mutala-Akparibo tiivistäisivät kesäkuussa järjestettävien taidelähtöisten leirien sisällön. Taideleirit toteutetaan kesäkuussa yhteistyössä Loimaan Evankelisen kansanopiston ja Loimaan Seudun Teatteriyhdistyksen kanssa.

Äikää-Torkkelille ja Mutala-Akparibolle on myönnetty Varsinais-Suomen kulttuurirahastosta 3 000 euron apuraha suomalaisille ja ukrainalaisille lapsille suunnattujen taidelähtöisten päiväleirien toteuttamiseen. Kaksikko kertoo olevansa hyvin innoissaan apurahan saamisesta ja ennen kaikkea leirien järjestämisestä.

Viime syksynä Loimaan teatteri otti osaa valtakunnalliseen Ukraina näyttämölle -projektiin. Äikää-Torkkeli oli koordinoimassa ja ohjaamassa projektia, jossa suomalaiset ja ukrainalaiset lapset esittivät lukudraamana ukrainalaisen lastennäytelmän Uusi mekko prinsessalle. Näytelmä luettiin sekä ukrainaksi että suomeksi.

– Loimaan teatteri on tehnyt ennenkin kansainvälisiä projekteja Erasmus+-rahoituksella. Vuodesta 2015 on melkein joka vuosi järjestetty jotain myös järjestetty jotain yhdessä Lekon (Loimaan evankelinen kansanopisto) kanssa kotimaisen rahoituksen turvin, Äikää-Torkkeli kertoo.

Leirien järjestämisessä kaksikko kokee pääsevänsä hyödyntämään omaa kokemustaan ja omia vahvuuksiaan. Heidän lisäkseen leirillä tulkin roolissa avustaa Dariia Unichenko, joka osallistui jo aiemmin syksyllä järjestettyyn projektiin.

Kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta saatiin jo syksyllä positiivisia kokemuksia, ja sellaisia Äikää-Torkkeli ja Mutala-Akparibo toivovat syntyvän myös kesän tulevilla leireillä.

Leirit toteutetaan päiväleireinä Loimaan evankelisen kansanopiston tiloissa viikoilla 24 ja 25. Loimaan teatterilta leiriläiset saavat tarvittaessa käyttöönsä pukuja ja rekvisiittaa sekä teatteriopetuksen materiaaleja.

Leirit ovat osallistujille maksuttomia. Aiempaa kokemusta teatterista ei tarvita, vaan innostus riittää. Ilmoittautuminen päättyy tulevana perjantaina.

– Ehdottomasti kannattaa tulla mukaan, jos vain yhtään kiinnostaa. Leirille on helppo osallistua, siellä saa uusia kavereita, ja pyrimme siihen, että kaikilla olisi hauskaa. Ihan hirveästi ilmoittautuneita ei ole vielä ollut, joten mukaan mahtuu edelleen, kaksikko kannustaa kaikkia taiteesta ja teatterista kiinnostuneita.

Leirit on suunniteltu kahdelle eri ikäryhmälle: ensimmäinen 7–9-vuotiaille ja toinen 10–12-vuotiaille. Vaikka taideleirit on suunnattu suomalaisille ja ukrainalaisille lapsille, Äikää-Torkkeli ja Mutala-Akparibo korostavat, että niille voi osallistua myös muista kulttuuritaustoista lähtöisin olevia lapsia. Vaatimuksena on ainoastaan riittävä suomen tai ukrainan kielen taito sekä innostus teatteritaidetta kohtaan.