Keväällä 40 vuotta täyttänyt Loimipaino pyörii jo toisessa polvessa

0
Hannu Reunanen (kesk.) perusti Loimipainon Loimijoen varteen 40 vuotta sitten. Nykyään hänen työtään jatkavat toisessa polvessa lapset Mari ja Juha Reunanen. Aina 2010-luvun alkupuolelle päähommana olivat muun muassa esitteiden, kirjekuorien ja lomakkeiden painaminen. Nykyään valikoimaan kuuluvat kaikki painoalan työt. Kuva: Sari Holappa

LOIMAA Juoksupoikana Loimaan kirjapainossa 16-vuotiaana työuransa aloittanut ja sitten pikavauhtia painajan oppipojaksi siirtynyt Hannu Reunanen ehti haaveilla omasta yrityksestä kymmenisen vuotta ennen kuin hän toteutti unelmansa. Yrityksen perustamisen esteenä ei suinkaan ollut ammattitaidon puute, sillä siihen mennessä kokemusta oli kertynyt alalla 23 vuotta. Viivytys johtui ennemminkin kalliista painokoneista.

– Silloin ei otettu kerralla suuria lainoja, vaan mentiin vekselivetoisesti, Reunanen muistelee ja sanoo saaneensa takajaaksi lainoihinsa veljensä Sepon.

Vaikka satsaus oli kova ja työtä oli tehtävä paljon, Reunasen veri veti silti yrittäjäksi, sillä jo omalla isällä oli ollut autokorjaamo.

– Minulla on myös sellainen luonne, että haluan päättää mieluummin itse.

Huhtikuun alussa Loimipainon perustamisesta tuli kuluneeksi 40 vuotta.

ALKUUN apukäsinä olivat paitsi vaimo Taina myös entiset työtoverit Veijo Lieskivi ja Kalevi Suihko kirjapainosta. Myös lapset pääsivät heti kynnelle kyettyään mukaan töihin. Perheen nuorimmainen Mari Reunanen muistaa, että hän sai koskea ensin vain yhteen vipuun.

– Sillä avattiin painokoneen luovutusalusta. Se oli tosi hienoa.

Juha Reunasen hommiin kuului puolestaan veljensä Samin kanssa lajitella itsejäljentäviä lomakkeita.

– Sitä tuli tehtyä todella paljon, ja olkapäät muistuttavat siitä vieläkin, hän kuittailee isälleen.

Ensin Loimipaino oli kaupungin omistamassa talossa vuokralla. Sopimukseen kuului yläkerrassa olevan yleisen saunan lämmittäminen perjantai-iltaisin. Saunamajurin töitä kesti kymmenisen vuotta, kunnes asiakkaat vähenivät niin, että kaupunki päätti sulkea saunan. 1990-luvun alussa Reunanen osti Loimijoen varrella sijaitsevan rakennuksen itselleen.

NYT JO eläkkeelle jäänyt Hannu Reunanen pitää tärkeänä sitä, että lapset Juha ja Mari ovat jatkaneet yritystä. Tietotekniikan myötä hommat ovat paitsi muuttuneet myös vähentyneet vuosikymmenien saatossa. Hannun aloittaessa eniten työllistivät lomakkeiden, kirjekuorien ja esitteiden painaminen. Niitä tehdään toki edelleen, mutta mittakaava on huomattavasti pienempi.

– Kun ennen puhuttiin tuhansista kappaleista, nyt enää sadoista, Mari toteaa.

Tilalle on tullut mainostoimistojen kaltaista työtä eli aineiston valmistusta ja suunnittelua, mitkä ovat pääasiassa Marin tehtäviä. Hän kertoo valmistavansa esimerkiksi esitteitä, lehti-ilmoituksia, hautajaisohjelmia, yhdistysten lehtiä, kutsuja ja käyntikortteja. Yksi merkittävä työllistäjä on myös tarratuotteet ja ikkunoihin tai autoihin tulevat teippaukset. Juha puolestaan hoitaa painotyöt, leikkaukset ja laskutuksen. Toisinaan hän osallistuu myös aineiston valmistamiseen.

Mari sanoo tietotekniikan myös nopeuttaneen ja helpottaneen työtä, kun aineiston pystyy valmistamaan valmiiksi tietokoneella.

– Myös graafinen jälki on aivan erilainen nykyään, kun esimerkiksi kuvia voi yhdistellä kollaaseiksi.

TÖITÄ Loimipainossa aiotaan jatkaa entiseen malliin jatkossakin, sillä kysyntää on ollut alan mullistuksista huolimatta. Eläkkeellä oleva Hannukaan ei aivan malta jättää töitä nuoremman polven harteille.

– Kyllä hän vähintään kerran päivässä käy täällä jotain tarkistamassa, sisarukset nauravat, vaikka myöntävät samalla, että isän apu on edelleen tuiki tarpeellinen, etenkin painopäivinä.