”Kumin poltto ja reteys kuuluvat normaaliin kasvuun”

0
Emil McNiven pitää Loimaata hyvänä ja etenkin turvallisena paikkana nuorille.

LOIMAA Tammikuussa Loimaan Nuorisopalveluissa nuoriso-ohjaajana aloittanut Emil McNiven, 23, kertoo pitävänsä työstään Loimaalla. Hänen mukaansa Loimaa on mukavan turvallinen ja rauhallinen paikka nuorille.

– Tämä on ihan hyvä paikka myös tehdä töitä, koska täällä asiat ovat mielestäni nuorilla suhteellisen hyvin. Tulin tänne Mikkelistä, missä opiskelin nuoriso-ohjaajaksi Paukkulassa, McNiven kertoo.

McNiven on syntynyt Virossa ja asunut sen jälkeen vuodesta 2008 Mänttä-Vilppulassa. Loimaata hän pitää sopivan pienenä kaupunkina nuorille, ja hänen mielestään alueelta löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia ja toimivat palvelut. Hyvä ja turvallinen elinympäristö on tärkeää, sillä McNiven törmäsi esimerkiksi Mikkelissä ikävään roadman-ilmiöön. Loimaalla hän ei ole huomannut roadmania.

– Tämä ilmiö on rantautunut Suomeen Isosta-Britanniasta. Tätä alakulttuuria ihailevat nuoret tyypillisesti pukeutuvat tummiin vaatteisiin ja peittävät naamansa. Näillä kaduilla viihtyvillä nuorilla saattaa olla mukana teräaseita, kun tälle ilmiölle tyypillisesti ihaillaan rikollista elämäntapaa ja jopa kiusataan väkivallan uhalla toisia. Vastakkainasettelu toisen porukan kanssa kuuluu asiaan, mutta kyseessä ei ole järjestäytynyt rikollisuus.

Ennaltaehkäisevä nuorisotyö on McNivenin mielestä todella tärkeää, jotta kaikkien on hyvä ja turvallista elää. Hän kertoo viihtyvänsä työssä, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

– Työ nuorten kanssa on tärkeää, jotta tällaiset ilmiöt eivät kasva ja yleisty yhteiskunnassamme. Päädyin aikoinaan itse nuoriso-ohjaajaksi hoitoalan työharjoittelun kautta, koska sain hoitoalalla kuulla, että sopisin hyvin tekemään nuorten kanssa töitä. Tulen kyllä todella hyvin toimeen ihan kaiken ikäisten ihmisten kanssa.

McNivenin mukaan nuorisotyö vaatii hyviä hermoja.

– Tämä on aika sosiaalista työtä. Pitää muistaa, että teemme tätä työtä nuoria varten. Jokainen päivä on erilainen ja jokainen nuori on oma uniikki itsensä. Nuorisotilat ovat mielestäni erinomaisia paikkoja nuorille viettää aikaa turvallisessa, mutta rennossa ympäristössä.

McNiven vetää nuokkaria Alastarolla tiistaisin ja keskiviikkoisin, ja joskus Loimaalla maanantaisin, kun pitää tuurata. Hän on myös Loimaan nuorisovaltuuston ohjaaja.

McNiven toivoo, että nuorten maailmaa ymmärretään paremmin.

–Jotkut vanhemmat ihmiset voivat pelätä nuorten villejä hetkiä ja ajattelevat nuorten ehkä jopa käyvän päälle, mutta ne hyökkäykset ovat todella harvinaisia. Kumin poltto ja nuorten reteys kuuluvat asiaan ja nuoren normaaliin kasvuun. Ymmärrän itse hyvin nuorten ilmiöitä, koska olen itsekin nuori. Tärkeää on, ettei ääripäihin ajauduta.

McNiven ei itse ole kohdannut loimaalaisten nuorten parissa masentuneisuutta tai ahdistuneisuutta, vaikka näiden sanotaan olevan nykyään yleistä nuorten keskuudessa Suomessa.

– Meillehän nuoret voivat tulla todella matalalla kynnyksellä juttelemaan luottamuksella mistä vain. Myös viestiä voi lähettää meille. On tärkeää, että nuoret eivät joudu olemaan omien asioidensa kanssa yksin, jotta ne murheet eivät jää painamaan mieltä. Haluamme tarjota kuuntelevaa korvaa, ja olla nuorten tukena.

McNiveniä huolestuttavat eniten nuoret, jotka jäävät yksin ja joilla ei ole ketään, kenen kanssa puhua.

– Tärkeää olisi, että kaikki nuoret pääsevät johonkin hyvään joukkoon mukaan. Ennaltaehkäisevä nuorisotyö puolestaan ehkäisee väärille teille ja väärään seuraan ajautumisen.