Loimaan kesä alkaa tänä vuonna näyttävästi

0
Loimaan Kauppalan räsymatot on maalattu uudestaan kesän avausta varten. Maalaamisessa yrityksiä avustivat partiolippukunnat Mellilän Menninkäiset ja Loimaan Nuotioloimut. Kesän avausta järjestäessään Eija Martti ja Heidi Cavén ovat itsekin tarttuneet maaliteloihin.

Loimaa/Kauppatori
Oona Tepponen

Loimaan kesä polkaistaan tulevana lauantaina näyttävästi käyntiin Kauppatorilla ja Keskuspuistossa kello 13-16 järjestettävässä tapahtumassa. Tempaus on osa asumisen teemavuotta.

Tapahtuman taustalla hääräävät täyttä päätä kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Heidi Cavén yhdessä Asukkaiden Loimaa -hanketta vetävän Eija Martin kanssa.

– Kesän avauksia on ollut täällä Loimaalla ennenkin, ja Loimaan seudun matkaoppaat avaavat matkailukesän joka vuosi. Tänä vuonna sekin on ynnätty tähän samaan, Martti kuvailee.

Kesän avauksessa jaetaan Loimaa-mitaleita ja tavattavissa on kaupunginvaltuutettuja sekä nuorisovaltuutettuja.

– Keskusta ja sen ympäristö palvelee tapahtuman järjestämistä loistavasti. Halusimme luoda tapahtuman, josta näkyy positiivinen energia ja yhdessä tekeminen, ja joka innostaisi kaikki lähtemään mukaan, Martti ja Cavén pohtivat.

Tapahtumassa nähdään myös Radio Rockin Korporaatio eli juontajat Tytti Junna, Harri Moisio ja Kim Sainio.

Asukkaiden ja paikallisten tahojen osallistaminen on yksi asumisen teemavuoden tavoitteista. Juuri siksi Cavén ja Martti ovat iloisia siitä, että lähes 60 tahoa on lupautunut mukaan kesän avaukseen.

Yksi tapahtumaan osallistuva taho on Loimaan Puistokummit -ryhmä, joka kiertää alueella pitäen huolta sen siisteydestä sekä jakaen ryhmän esitteitä. Halukkaat pääsevät kokeilemaan kummien roskapoimureita. Puistokummit toivovatkin, että he onnistuisivat innostamaan lisää paikallisia liittymään mukaan toimintaan.

– Asumisviihtyvyyden luomisessa Puistokummit on aivan avainasemassa ja sopii siksi erinomaisesti mukaan tapahtumaan, Heidi Cavén toteaa.

Kesän avauksessa ovat edustettuina seudun harrastusmahdollisuudet, yhdistystoiminta ja yritykset. Kauppalan räsymatot ovat saaneet tuoreen maalikerroksen, ja keskustan liikkeet palvelevat tapahtuman ajan.

– Tapahtuma on suunniteltu toiminnalliseksi: jokaisella pisteellä on jokin toiminto, johon kävijät voivat osallistua. On polkuautoja, jalkapalloa, suunnistusta ja poliisiautoa ja paljon muuta, Cavén luettelee.

Cavén ja Martti toivovat ihmisten lähtevän liikkeelle sankoin joukoin, ja juuri siksi huomioon on otettu kaikenikäiset.

MONI LOIMAALAINEN on kiinnittänyt huomiota kaupungin viheralueiden siisteyteen. Roskat ja rehottavat rikkaruohot herättävät siivousintoa, joka saatiin viime vuonna valjastettua vapaaehtoisuuteen perustuvaan puistokummitoimintaan.

– Kun muutenkin käy kävelylenkeillä, niin siinä voi samalla siivota roskat reitin varrelta. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, puistokummi Sinikka Vainio kuvailee.

Tällä hetkellä Loimaalla toimii 15 puistokummia, jotka vahtivat viheralueiden siisteyttä Loimaalla, Alastarolla ja Mellilässä. Puistokummin tehtäviin voi kuulua myös esimerkiksi haravointi sekä rikkakasvien kitkeminen

– Puistokummitoiminnan aloittamisesta on tehty joskus aiemmin aloite valtuustossa, mutta se ei edennyt. Ajatus kuitenkin nousi uudelleen esille, ja tekninen johtaja Antti Korte ohjasi asian organisoinnin minulle, Loimaan kaupungin kunnallistekniikan työnjohtaja ja puistokummiohjaaja Matti Rautakumpu kertoo.

Roskaaminen työllistää puistokummeja eniten. Kaupunki tarjoaa siivoamiseen hanskat, huomioliivit sekä roskapussit ja -poimurit ja noutaa kerätyt risut ja roskat tarvittaessa.

– Tämä työkalu on hyvä, saa poimittua pienet tupakantumpitkin, puistokummit kehuvat roskapoimureita.

– Muoviroskat ovat erityisen ikäviä, ja niitä tulee elintarvikkeiden pakkauksista paljon. Kun niiden päältä ajetaan ruohonleikkurilla tai muulla koneella, tulee silppua joka on vaikea siivota ja voi joutua eläinten suihin, puistokummi Raija Veini harmittelee.

Esimerkiksi monelle eläkeläiselle puistokummitoiminta tarjoaa tekemistä, ulkoilua ja yhdessäoloa, sillä puistokummit voivat tehdä vapaaehtoistyötä myös yhdessä. Toiminta ei myöskään velvoita mihinkään, sillä siivota voi silloin, kun itselle sopii.

– Tällainen toiminta, kuten mikä tahansa vapaaehtoisena tehtävä toiminta, vaatii yleensä vain hyvän ja aktiivisen vetäjän, jotta asiat saadaan organisoitua. Vapaaehtoisia löytyy kyllä, Rautakumpu sanoo.