Metsämaalle on tulossa yli 200 hehtaaria lisää aurinkovoimaa

0
Aurinkopuisto sijaitsisi lähellä junarataa. Ypäjällä voimala-alueet sijoittuisivat Ypäjänkylän suunnalle, lähelle Loimaan rajaa. Kuva: LL arkisto / Pasi Salo.

LOIMAA Uusiutuvaan energiaan keskittyvä yhtiö OX2 suunnittelee Metsämaan Palmusmäen alueelle uutta aurinkovoimapuistoa. Vuokrasopimukset maanomistajien kanssa allekirjoitettiin perjantaina. Aurinkovoimaloiden käyttöikä on 40 vuotta.

Pinta-alaltaan Palmusmäki-hanke on nyt hieman yli 200 hehtaaria.

– Selvitämme vielä, onko kiinnostuneita maanomistajia enemmän, OX2:n Suomen aurinkovoiman liiketoimintajohtaja Saku-Matti Mäki sanoo.

Yhtiöllä on jo ennestään toinen hanke Keinusuolla, joka on kooltaan noin 75 hehtaaria (LL 13.4.).

Hankkeen kokonaisinvestointi on suunnilleen 140 miljoonaa euroa. Alustavaksi tuotantotehoksi arvioidaan noin 170 megawattia, joka tarkentuu Mäen mukaan suunnittelun ja luvituksen edetessä.

Vuosittainen sähköntuotanto tulee olemaan arviolta 170 gigawattituntia, joka vastaa 34 000 kotitalouden sähkönkulutusta vuodessa, kun yhden talouden kulutus on 5 000 kilowattituntia.

Vuokratut maa-alueet ovat pääosin peltoa ja joissain paikoin talousmetsää. Ympäristöselvitykset aloitetaan kesällä 2024 ja niiden jälkeen on tavoitteena edetä luvituksessa lainvoimaisiin rakennuslupiin. Luvitus kestää yhdestä kahteen vuotta, minkä jälkeen aurinkovoimaa ruvetaan rakentamaan.

– Rakennusvaihe taas kestää arviolta vuoden pari, Mäki toteaa.

Loimaan seutua hän pitää aurinkovoimalle sopivana auringon säteilyn puolesta. Lisäksi hän sanoo Loimaalla olevan kiinnostusta ja positiivista asennetta aurinkovoimaa kohtaan.

– Lähdemme edistämään hanketta hyvässä yhteistyössä maanomistajien, Loimaan kaupungin ja viranomaisten kanssa.

Tukholmassa pääkonttoriaan pitävä OX2 suunnittelee parhaillaan aurinkopuistoja myös Kauhajoelle ja Huittisiin. Kumpikin niistä on kokoluokaltaan lähes kolme kertaa suurempi kuin Palmusmäen hanke.