Nuorisovaltuusto haluaa äänensä entistä paremmin kuuluviin

0
Kesken viime kauden mukaan tulleet Leevi Mäkelä ja Roger Penter haluavat tulevalla kaudella saada nuorisovaltuuston äänen kuuluviin entistä paremmin.

LOIMAAN nuorisovaltuuston (nuva) tulevan kaksivuotisen kauden vaalit oli tarkoitus järjestää huhtikuun puolivälissä. Ehdokasmäärän jäätyä 13:een ei vaaleja järjestetty, vaan kaikki ehdokkaat valittiin, sillä nuvan vahvuus Loimaalla on 12 varsinaista ja kaksi varajäsentä.

Nuvan vaaleihin innokkaita hakijoita on aiemmin ollut nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalosen mukaan vielä vähemmän. Kuluneella valtuustokaudella jäseniä oli koko kauden ajan seitsemän, joiden lisäksi kolme valtuutettua liittyi mukaan kesken kauden.

– Moni ei välttämättä edes tiedä, että on olemassa nuorisovaltuusto. Olisi kiva, että se tulisi enemmän näkyviin, niin innokkaita hakijoita voisi jatkossa tulla enemmänkin, Aartola-Jalonen toivoo.

– Nuvassa toimiminen on aika sitovaa työtä eikä ole harrastuksena helpoimmasta päästä. Nyt ehdolle asettuneet ovat selkeästi harkinneet hyvin, eikä kukaan lähde ”läpällä” mukaan.

Uuden nuorisovaltuuston toiminta käynnistyy kesälomien jälkeen pidettävällä järjestäytymiskokouksella, jossa nuorisovaltuusto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin.

Aartola-Jalosen mukaan on hyvä, että Nuvan koko on Loimaalla niin suuri, jotta mahdollisimman monet kokouksista saadaan päätösvaltaisiksi.

Nuva on loimaalaisten 13–19-vuotiaiden nuorten vaikuttajaelin, joka pyrkii omalla toiminnallaan edistämään loimaalaisille nuorille tärkeitä asioita ja osaltaan parantamaan loimaalaisten nuorten viihtyvyyttä. Nuva järjestää myös nuorille toimintaa: muun muassa keilaus- ja padelvuoroja sekä retkiä.

– Vähän sen mukaan mennään, kuinka idearikas uusi nuorisovaltuusto on. Ajatuksena olisi edetä aikuisavusteisesti vuosikellon mukaisesti, jotta kaikista suunnitelluista asioista pidettäisiin kiinni.

Uusien nuvalaisten idearikkaudesta toiminta ei ainakaan tule jäämään kiinni, kun kysytään ensimmäiselle täydelle kaudelleen lähteviltä Leevi Mäkelältä , 18, ja Roger Penteriltä , 17. Viime kaudella toimintaan vaikuttivat niin ulkoiset kuin sisäisetkin kriisit eikä nuorille saatu järjestettyä haluttua määrää aktiviteetteja.

Nuorten ääni on kuultavissa tärkeimmissä päätöksentekoelimissä – ja jatkossa nuoret haluavat saada äänensä paremmin kuuluviin.

– On koitettu saada kaikenlaisia mukavia tapahtumia aikaan ja aika hyvin siinä on onnistuttu kriiseistä huolimatta, Mäkelä kommentoi.

– Ehkä meillä on parannettavaa siinä, ettei olla oltu tarpeeksi äänekkäitä tai näkyviä nuorten keskuudessa, Penter lisää.

Viime kaudella Nuvalle myönnetyistä varoista suuri osa jäi käyttämättä, minkä vuoksi tulevalla kaudella rahoitus on pienempää.

– Merkittävä summa jäi käyttämättä, ja se ehkä vähän viestii siitä, ettei välttämättä olla tehty tarpeeksi. Kun olen tutustunut muiden nuorisovaltuustojen toimintaan, niin siellä on paljon enemmän toimintaa, Penter kertoo.

Kaksikon mukaan vaalien peruminen oli huono päätös, sillä vaaleista olisi ollut paljon hyötyä Nuvan näkyvyydelle ja myös joukosta varalle jäävä jäsen oli saatu järkevästi valittua.

Osallistumisen kynnyksen madaltamiseksi olisi Penterin mielestä nuorten tärkeää tietää, että kaikki hyväksytään, eikä heidän tarvitse tietää nuorisovaltuuston toiminnasta ennalta kuin pääasiat; loput opitaan kyllä matkalla.

– Jos kiinnostaa, niin nuorisotoimintaa kyllä löytyy. Eikä voi tietää, kiinnostaako, ellei ensin kokeile.