PÄÄKIRJOITUS Tätä tulee riittämään

0
Arkistokuva: TS

Ypäjällä ja Humppilassa koetaan, että oma terveysasema on vaakalaudalla (LL 9.5.). Toimintojen keskittäminen Forssaan listattiin aluehallituksen seminaarissa mahdollisia säästöjä koonneessa paperissa.

Ypäjällä esimerkiksi kunnanvaltuusto on lähettänyt alueelle vetoomuksen terveysaseman säilyttämisestä ja kunnanjohtaja on tuohtunut tavasta, jolla lista on saatu tietoon.

Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen toteaa Loimaan Lehdelle , että taustalla on aika suuri halu ymmärtää asia väärin. Aika kova väite sekin. Hänen mukaansa keinoja säilyttää terveysasema ovat kilpailukykyiset vuokrat ja alueen elinvoimaisuus, eli henkilöstön saatavuus.

Sanotaan nyt ääneen se, mitä alueet eivät itse ole halunneet sanoa. Kaikki toimipisteet kaikkialla – ja siten myös toiminnat, eivät tule säilymään.

Hyvinvointialueilla on toimintaa todella isossa määrässä kiinteistöjä. Kun näin on, ne ovat tietenkin myös säästökohde.

Huonokuntoisimmat ja kalliilla vuokratut kiinteistöt hylätään ensimmäiseksi. Alueet eivät halua kontolleen eivätkä varsinkaan siirtymäkauden jälkeen omakseen rakennuksia, joihin ne joutuvat kaatamaan remonttirahaa.

Paljon on puhuttu kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä ja vastuusta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Liian vähän on sensijaan keskusteltu niiden yhteisestä vastuusta alueen elinvoiman rakentamisessa ja alueen taloudellisessa kestävyydessä.

Henkilöstö kaikkoaa ensimmäiseksi sieltä, mikä on lopetushuhujen kohteena.