PÄÄKIRJOITUS Kesä kukkeimmillaan

0
Arkistokuva: Sauli Kaipainen/Somero-Lehti

Juhannuksen lähestyessä kesän kukkaloisto saa jatkuvasti uusia väritäpliä rivistöönsä. Pientareilta löytyvät nyt sellaiset kuin vaikkapa puna-ailakki, rönsyleinikki tai peltolemmikki. Myös vaatimattomat tähtimöt tai uudempi tulokas lupiini ovat jo täydessä terässään. Väreistä ja kauneudesta nauttivaa hemmotellaankin nyt oikein olan takaa.

Suomalaiset ovat edelleen luontoa rakastava kansa, eikä sen merkitys ole vähentynyt, vaikka suurin osa elää kaupungeissa.

Sen sijaan luontosuhde voi olla hyvinkin erilainen asuinpaikasta riippuen. Siinä missä ydinkeskustassa asuva hakee luonnonrauhaa esimerkiksi puistoista, maaseudun asukas löytää sen kotipihaltaan tai lähimetsästä. Toiselle luonto on virkistäytymispaikka, toiselle taas suojelua vaativa kohde. Jollekin se on myös elanto.

Olipa suhde luontoon millainen tahansa, mielessä on pidettävä, ettei se ole ihmisen yksinoikeus. Siellä kun elää miljoonia muitakin lajeja.

Osa niistä on isompia, osa pienempiä. Jotkut karvaisia, jotkut limaisia. Toinen on kimeä-ääninen, toinen äänetön. Joihinkin lajeihin törmäämme päivittäin, joistakin taas emme ole kuulleet koskaan. Kaikki ovat silti yhtä tärkeitä ja osa luontoa. Aivan kuten ihminenkin. SHo