KOLUMNI Seonnut somevirta

0
Arkistokuva: SSS/Suvi Kulla

Somekuplassa, jossa vaihtelevan ajan päivästäni vietän, poreilee tällä hetkellä niin monen kokoisia ja värisiä minikuplia, että niiden poksumista on vaikea seurata helteen pehmittämillä aivoilla.

Sinänsä en ihmettele, sillä olenhan itse ruokkinut algoritmeja tähän nykyiseen kaaokseen. Joskus tämä somekaaos on ollut hallittua, mutta ne ajat ovat tainneet jo karata näyttöpyyhkäisyjeni tavoittamattomiin.

Herakleitos ilmeisesti ensimmäisenä filosofina sanoi vain muutoksen olevan pysyvää. Hän sanoi myös, ettei kukaan voi astua samaan virtaan kahdesti, koska sekä virta että ihminen ovat muuttuneet ensimmäisen pulahduksen jälkeen.

Tämä pätee myös somevirrassa. Eli vaikka ehkä joskus aiemminkin olenkin näissä hajatelmissani maininnut jostain some-elämäni vaiheista, ovat ne taas uusia ja jälleen ihan valideja aiheita uudelle kolumnille.

Seuraavassa nopea katselmus allekirjoittaneen somevirtaan. Pidän sen tarkoituksella hieman sekavana, jotta tekstistä tulee ihanan kotikutoinen ja autenttinen kutina.

Jos kevättulvien mukana Loimijoen patoihin on ajelehtinut ei-toivottuja esineitä, kärsii somevirtani myös kutsumattomista ilmiöistä. Esimerkiksi Instagramin loppumaton kelojen selaaminen on pitänyt lopettaa, koska kivojen huumoria, ruokaa tai urheilua sisältäneiden kelojen tilalle on pesiytynyt muurahaisten lailla jakoklikkailuja kerjäävää nollasisältöä.

”Kolmas henkilö jaa nyt -listallasi rakastaa sinua salaisesti.”

”Teet vuoden päästä lapsen listasi toisen henkilön kanssa.”

”Ota riski ja kerro kahdeksannelle listallasi, että vihaat häntä.”

”Listasi kuudes henkilö on alkoholisti.”

Ei rakasta salaisesti. En tee lasta veljeni kanssa. Enkä ota mitään riskejä.

Niin ja ei Heikki ole alkoholisti, sillä on ollut vain vähän tylsä alkukesä.

Ärsyttävää. Olisikohan ainoa vaihtoehto nyt hylätä Instagramin saastuneet kelasessiot ja ladata Tiktok ? Pelottavaa.

Ennen kuin asettaudun sikiöasentoon kiinalaisen somejätin li(i)maiselle kämmenelle, tarkastan vielä, mitä Facebookissa on tarjolla.

No siellä ei ole mitään. Pitkään hierottu hallitusohjelma on nyt valmis, ja se tuntuu kismittävän koomikko Iikka Kiveä. Ilman pidempiä sepustuksia voisin ehkä suositella, että käytte Kiven komediakeikoilla, mutta jätätte somessa seuraamisen väliin.

Nyt sinne Tiktokkiin . Keskittymiskykyni on samaa luokkaa, kuin sokerihumalaisella taaperolla, joten tämähän sinänsä alustana voisi olla toimiva?

Ensimmäisessä videossa kaveri kaivaa rautaputkea monen minuutin ajan rantahietikolla. Toisessa peruutetaan rekka järveen. Kolmannessa valmistetaan banaanikiljua, ja neljäs video oli joku meikkauslive.

Ei oikein vakuuta tämä kiinalaistenkaan tuotos. Ehkä tänä kesänä vois vaan mennä Heikin kanssa oluelle ja nauttia elämästä ilman mitään someiluja.

Kalle Rajala