KOLUMNI Valtakunta

0
Arkistokuva: TS/Jori Liimatainen

Portilla vartija pyytää maksuksi tietojasi. Epäröit aluksi, mutta päätät kulkea portin läpi, jotta näkisit, millainen on ihmeellinen valtakunta, josta kaikki ovat sinulle kertoneet tarinoita. Se näyttää aluksi samanlaiselta kuin tuntemamme maailma, mutta pian huomaat, että se heijastaa maailmaamme jotenkin vinolla tavalla.

Kyseisen valtakunnan kuningas on kauppiaista suurin. Hän on lähettänyt eri puolille tarkkailijoita, jotka keräävät tiedonmurut talteen. Kuningas tislaa tiedot dataksi. Data on mystistä ja kallista sahramia, joka pyörittää kaikkea valtakunnassa. Asukkaat ja heidän kokemuksensa saavat numeerisen arvon, jota asukkaat haluavat jatkuvasti parantaa. Älä katso dataan paljain silmin tai saatat sokaistua! Puistoissa ja kujilla asukkaat myyvät sieluaan ilmaiseksi, sillä mitä enemmän sieluaan antaa, sitä suurempia lukuja voi saavuttaa.

Kuningas myy tietoja torilla, jossa kauppiaat kilvoittelevat, kuka saa parhaimman paikan kojulleen. Parhaiten maksaville kuningas paljastaa, mistä heidän asiakkaansa tulevat seuraavaksi kulkemaan. Se onkin ihmeellistä, kuinka kuningas tuntee reittisi jo ennen sinua. Voit valita ensimmäisen polkusi itsesi, mutta sen jälkeen valtakunta valitsee puolestasi.

Valtakunta jatkuu äärettömiin. Mitä syvemmälle kuljet, sitä vaikeampaa on palata takaisin. Se on kuin uhkapeli, joka koukuttaa huvituksillaan. Heikoimmat eivät voi vastustaa houkutuksia, joten he jäävät vangeiksi valtakuntaan. He pakenevat todellisuutta valtakuntaan yhä useammin ja yhä pidemmiksi ajoiksi.

Jokaisella kolkalla on aivan erityislaatuiset ominaisuutensa. Jotkut kolkat ovat kovin pimeitä. Niissä pahansuopuus kukoistaa. Toiset pursuavat sydämiä ja hymyjä. Samankaltaiset ovat muodostaneet anarkistisia heimoja, joista kukin vaalii ainoaa totuutta. Jos ei koskaan lähde matkalle katsomaan muita kolkkia, voi erehtyä luulemaan omaa kolkkaansa koko maailmaksi.

Tuntemamme lait eivät päde siellä. Pystyt ylittämään rajoja. Voit jutella myös kaukaisten maiden asukkaiden kanssa aivan kuin he olisivat luonasi. Jotkut paljastavat itsensä väen joukossa. Toiset taas päättävät naamioitua. Voit esittää siellä sankaria, vaikka olisit konna. Kuka tahansa voi esittää itseään tai jotakuta muuta haluamallaan tavalla. Kaikki lähtevät valtakuntaan muiden perässä, mutta monet kääntyvät matkalla itseensä.

Luulet, että valtakunta palvelee sinua, vaikka olet kuninkaan nöyrin palvelija. Todellisuudessa sinä rakennat valtakuntaa yhdessä muiden palvelijoiden kanssa etkä saa vastineeksi juuri mitään. Voit täyttää valtakunnan jaloilla eleillä ja ystävyydellä tai saastalla ja ikävillä sanoilla. Voit käyttää siellä luovuuttasi sellaisilla tavoilla, joita et edes tiennyt olevan, kunhan valitset kuninkaan määräämistä vaihtoehdoista. Kaikki lorvivat pitkin valtakuntaa aamukahvista auringonlaskuun, mutta kenelläkään ei ole aikaa rauhoittua hetkeksi. Mitä ikinä siis teetkin, tee se lyhyesti.

Emilia Voltti