Mellilän apteekki sulkee ovensa heinäkuun alussa

0
Mellilän apteekki sijaitsee samassa rakennuksessa kuin terveysasema, jonka toiminta on loppunut jo aiemmin.

LOIMAA Mellilän sivuapteekki sulkeutuu heinäkuun alussa. Loimaalainen apteekkari Mari Vienola on luopunut apteekkiluvasta, johon on sisältynyt kolme toimipistettä. Mellilän lisäksi siihen on kuulunut Loimaan uusi apteekki sekä Vampulan sivuapteekki. Kaksi muuta jatkavat toimintaansa, ja niihin tulee uusi yrittäjä.
Vienola korostaa lisäksi, että sulkemisesta huolimatta Mellilän kotihoidon sekä Tammi- ja Mirjakodin asiakkuudet hoidetaan jatkossakin.
– Ne siirtyvät pääapteekkiin Loimaalle, josta on kuljetus Mellilään perjantaisin.
Työntekijöistä Mellilän toimipisteen apteekinhoitaja jatkaa Loimaalla, ja muut entisissä yksiköissään.

Vienolan mukaan apteekkiluvista päättävä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti irrottaa Mellilän yksikön omaksi luvakseen hänen päätöksensä jälkeen. Tarkoitus oli etsiä siihen uusi apteekkari, mutta yrityksistä huolimatta jatkajaa ei löydetty.
– Tämän olisi voinut ostaa kuka tahansa apteekkari, mutta kukaan ei ole ollut kiinnostunut, Vienola harmittelee ja sanoo itse viihtyneensä Mellilässä erinomaisesti.
Vienolan mukaan Fimea kuitenkin katsoo, että melliläisten lääkkeiden saanti on edelleen turvattu, sillä Loimaa sijaitsee riittävän lähellä. Kovin kaukana eivät ole myöskään Kyrön ja Kosken apteekit.

Vuonna 2016 Loimaalla apteekkarina aloittanut Mari Vienola lopettaa henkilökohtaisista syistä. Hän sanoo kolmen apteekin yhteisen liikevaihdon olleen koko ajan kasvussa, mutta niin ovat myös velvoitteiden määrät. Erityisesti koronan tuomat erikoisjärjestelyt ja viime syksyn uhat sähkökatkoksista asettivat apteekkarin lähes mahdottomaan tilanteeseen.
– Jos sähkökatkoksia olisi tullut, minun olisi pitänyt olla öisin jokaisessa toimipisteessä laittamassa generaattoreita päälle.
Ala kärsii myös työvoimapulasta, joka on ollut myös Vienolan ongelma. Hän sanookin kehityssuunnan olevan nyt sellainen, että kolmen toimipisteen apteekit karsiutuvat kilpailusta pois.
– Kun sivuapteekkilupia on tullut auki, niihin ei ole tullut hakijoita. Se ei ole yksin Mellilän ongelma.

 

Apteekin lakkauttaminen hankaloittaa arkea

LOIMAA Uutinen apteekin sulkemisesta on tavoittanut Mellilässä.
Perjantaiaamuna apteekkiasioilla käynyt melliläläinen Marjatta Tammelin ei tykännyt sulkemisesta yhtään. Hän on arvostanut Mellilän apteekin palvelua.
– Tämä on pieni ja mukava paikka. Palvelu on ollut täällä aina hyvää, hän luonnehti ja sanoi pitäneensä siitä, ettei tähän mennessä Loimaalle ole tarvinnut lähteä asioille apteekin takia.
Jatkossa Loimaalle on lähdettävä. Hän pyrkii sovittamaan käynnit ruoka-asioinnin yhteyteen.

Marjatta Tammelin kävi täydentämässä varastojaan Mellilän apteekissa perjantaiaamusta.

Koiraa ulkoiluttanut, apteekin vierestä kulkenut Lumi Karmitsa oli niin ikään hiljattain kuullut apteekin sulkemisesta.
– Minulle se on katastrofi, koska minulla ei ole autoa käytössäni. Paljon ongelmia tulee koiran lääkityksen hankkimisessa.
Kun Karmitsa aikoinaan muutti Mellilään, yksi syy oli se, että sieltä löytyvät kauppa, kirjasto ja apteekki.
Karmitsa arvioi Mellilän apteekin lakkauttamisen olevan kuitenkin vielä suurempi katastrofi vanhemmille ihmisille, joille liikkuminen on vaikeampaa.
Hänelle itselleenkin apteekkiasiointi julkisilla kulkuneuvoilla voi haukata jatkossa pahimmillaan puolen päivää, kun tähän saakka se on hoitunut muutamassa minuutissa.