PÄÄKIRJOITUS Aurinkoenergiaa, mutta kenen kustannuksella

0
Arkistokuva: SSS

Kevään aikana on uutisoitu useaan otteeseen loimaalaisten peltolohkojen uusiokäytöstä, kun perinteinen viljanviljely vaihtuu kiihtyvällä tahdilla aurinkopaneelien pystyttämiseen. Saviseudun laakeat peltoaukeat tarjoavatkin energiamuodolle mitä parhaimmat puitteet. Maanomistajalle se tarkoittaa samalla mukavasti ylimääräistä vuokratuloa.

Niin suotavaa kuin uusiutuva energia onkin, se ei ole kuitenkaan aivan ongelmatonta (s. 5). Haaralle keskelle asutusta suunniteltu aurinkovoimala on saanut paikan asukkaat takajaloilleen. Eniten heitä harmittaa pelto- ja metsäalueen muuttuminen teollisuusalueeksi. Asukkaiden mukaan on vaarana, että siitä seuraa merkittäviä taloudellisia haittoja kiinteistön omistajille. Lisäksi he pelkäävät, että luonnon monimuotoisuus ja virkistysalueiden käyttö kärsii. Kohtuutonta on myös se, että haitat kohdistuvat alueella asuviin perheisiin, mutta hyödyn käärivät muualla asustavat maanomistajat.

Aurinkovoimalla pyyhkii nykyään niin lujaa, että hitaampia huimaa. Pelkästään jo Loimaan alueelle on parhaillaan suunnitteilla tiettävästi seitsemän tai kahdeksan voimalaa. Ne ovat toki tervetulleita, mutta paikallisten asuinviihtyvyyden kustannuksella buumi kääntyy kuitenkin kyseenalaisen puolelle.