PÄÄKIRJOITUS Helle ei helli kaikkia

0
SSS ARKISTO

Ilmastonmuutos muuttaa kenties myös meidän suomalaisten lomailutottumuksia.

Keväällä uutisoitiin, että osaa lomakohteista on markkinoitu vanhoilla, nykyisiä lämpötiloja matalammilla asteilla. Kun Suomen kesä on vanhan sanonnan mukaan lyhyt, mutta vähäluminen, niin sitä on perinteisesti paettu muun muassa eteläiseen Eurooppaan. Vaikka suurimman osan vuotta värisemme kylmässä, saattaa moni miettiä kahteen kertaan, lähteekö ”lämmittelemään” kohteisiin, joissa lämpöä riittää päivästä toiseen yli 40 asteen.

Lähipäiville povataan tänne Loimaan seudullekin jopa tukalaa hellettä. Se saattaa yllättää kesätapahtumissa ja viilennystä saatetaan kaivata myös työpaikoilla. Helle ei helli kaikkia, ja viime vuosina olemme mekin Loimaan Lehdessä tehneet juttuja siitä, miten tuulettimet jopa loppuvat kaupoista ja miten ilmalämpöpumppuja menee kaupaksi kuin siimaa.

Hyvä on myös muistaa auringon vaarat. Ihoa tulee suojata uv-säteilyltä varsinkin lapsilla ja sekä kotipihoilla että julkisilla paikoilla pitää olla tarjolla myös varjopaikkoja.

Hyvä muistisääntö on varjo, vaate ja voide. Ja kannattaa muistaa myös vesi!