PÄÄKIRJOITUS Käydäänkö keskustelu piilossa?

0
KUVITUSKUVA LL/TS/Kuvaaja: Jori Liimatainen

Luottamushenkilöistä koostuva Loimaan kaupungin tarkastuslautakunta nosti esiin arviointikertomuksessa valtuuston aseman ja roolin – valtuusto kokoontuu harvakseltaan ja asialistalla on lautakunnan mielestä usein vähän asioita. Tarkastuslautakunta huomauttaa, että päätöksenteko keskittyy kaupunginhallitukselle ja virkamiehille ja lautakunnan mielestä olisi hyvä tuoda asioita enemmän päätettäväksi valtuustolle demokratian toteutumiseksi.

Loimaan Lehden toimittajat käyvät valtuustojen kokouksissa, koska lehden rooli on raportoida vaaleilla valittujen valtuutettujen kannoista ja kaupunkilaisten palveluja koskevasta päätöksenteosta. Olemme lehdessä ihmetelleet kuntien päätöksentekoa useasti ja esimerkiksi Auranmaan Viikkolehti nosti pääkirjoituksessaan (13.6.) esiin kuntien pöytäkirjojen puuttuvat liitteet.

Valtuustosta ei tarvitse tulla keskustelukerhoa, mutta valtuusto on päätöksentekoelimistä ainoa, jossa käyty keskustelu on kenen tahansa seurattavissa joko paikan päällä tai striiminä. Lautakuntien ja hallitusten käymät keskustelut eivät näy käytännössä äänestysehdotuksia lukuunottamatta, ellei esimerkiksi lehti niitä kysy ryhmä tai jäsen kerrallaan erikseen.

Oma lukunsa on sitten se ikiaikainen ja valitettavan yleinen vaaleilla valittujen poliitikkojen ja virkamiesten hämmentävä käsitys, että keskeneräisistä asioista ei ole hyvä kertoa kansalle.

Mutta. Jo päätettyihin asioihinhan eivät kuntalaiset voi enää ottaa kantaa.