PÄÄKIRJOITUS Monta syytä olla ylpeä

0
Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen

Kulunut viikonloppu oli muun maan tapaan myös Loimaalla juhlien täyteinen: perjantaina juhlistettiin ammattiin valmistuneita ja lauantaina ylioppilaat saivat painaa valkolakit päähänsä. Ei pidä myöskään unohtaa kaikkia peruskoulun tilaisuuksia ja kevätjuhlia, joita vietettiin lukuvuoden päättymisen kunniaksi.

Saavutuksia pitääkin juhlistaa, sillä niiden takana on kova työ, oli kyse sitten ylioppilastutkinnosta, ammatillisen pätevyyden saavuttamisesta tai peruskoulun päättötodistuksesta. Samaan pisteeseen päädytään kuitenkin hyvin eri polkuja, ja nykyään esimerkiksi toisen asteen tutkinnon kestoa on mahdollista räätälöidä opiskelijan tarpeen mukaisesti.

Keväisin otsikoissa komeilevat usein he, jotka ovat kirjoittaneet eniten laudatureja. On kuitenkin ollut hienoa huomata, että tämä trendi on taittumassa. Uutisten aiheiksi nousevat nykyään myös he, jotka kirjoittivat keskinkertaiset arvosanat vaikeuksista huolimatta tai suorittivat kaksoistutkinnon vaikeassa elämäntilanteessa. Yle (3.6.) nosti esille lauantaina lakitetun Sarban Omar Rashedin tarinan: hän kirjoitti historian neljästi ennen kuin koe meni läpi.

Muutos heijastuu toivottavasti myös siihen, miten arvotamme valmistuvia. Jokainen uusi tutkinto on arvokas saavutus sen suorittajalle. Siksi soisi, että juhlistaisimme niitä samanarvoisesti. OT