Pemamek juhli isointa laajennustaan

0
Pemamekin viimeisin tehdaslaajennus avattiin virallisesti komein menoin, melkein elokuvallisten efektien saattelemana. Hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikonen, varapuheenjohtaja Jakko Heikonen, toimitusjohtaja Juha Mäkitalo ja Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola nostivat maljan asiakkaista ja yhteistyökumppaneista koostuneen yleisön kanssa.

– Ei ole viimeinen laajennus, jota täällä juhlitaan, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ennusti Pemamekin laajennuksen avajaisten yleisölle.

Alalla ja samoin koko yhteiskunnassa on kyllä epävarmuutta ja haasteita, mutta haasteet luovat hänen mukaansa myös uudelle teknologialle ja uusille ratkaisuille uudenlaista kysyntää.

– Isoin haaste on ilmastonmuutos. Sen vaikutusten vähentämiseksi ala tekee töitä ja vähentää päästöjä. Pemamekin ja muiden alan yritysten bisnes on maailman pelastamista, hän totesi ja siteerasi Elinkeinoelämän keskusliiton ylläpitämää listaa Suomen kaikista vihreistä investoinneista.

Kaikki viimeaikaiset tuuli- ja energiaverkkoinvestoinnit mukaanlukien investoinnit ovat saavuttamassa ennätysmäisen 140 miljardin euron tason.

– Se luo huiman bisnesmahdollisuuden alan yrityksille.

Senkin vuoksi hän näkee, että Pemamekillä on edessään menestystä.

– Paljon pitää vielä hitsata, ennen kuin kaikki uudet tuulimyllyt ja muut koneet ovat paikallaan.

Uusimman laajennuksen myötä Pemamekille tuli uutta tuotantotilaa 7 000 neliötä ja kokonaisuudessaan sitä on nyt 27 000 neliötä. Edellinen 6 000 neliön laajennus vihittiin käyttöön alkuvuodesta 2017. Sitä edeltävä 3 000 neliön tuotanto- ja toimistotilalaajennus valmistui vuonna 2009.

– Uudet tilat ovat olleet täydessä käytössä alkuvuodesta saakka. Samaan aikaan Pekka Heikoselle tuli täyteen 45 vuotta Pemamekin palveluksessa, Pemamekin hallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Heikonen kiitti avajaisyleisön aplodeeratessa.

Laajennuksen ohella juhlittiin myös yrityksen uutta vaihetta.

– Jaakko, Mirkka ja Lauri ottavat yhä vahvemmin vastuun tulevaisuudesta tästä eteenpäin. Tämä on tärkeä hetki perheomisteiselle yhtiölle ja sen kehitykselle, hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikonen totesi ja toivotti onnea uudelle sukupolvelle.

– Olen ylpeä siitä, että perheemme jatkaa yrityksen omistajana.

Jaakko Heikosen lisäksi hänen siskonsa Mirkka Hirvonen ja veljensä Lauri ovat myös yrityksen hallituksessa, mutta työskentelevät muilla aloilla.

– Teknologiateollisuus on Suomen tärkein teollisuuden sektori ja sillä on suuri rooli koko maan menestyksessä ja hyvinvoinnissa. Se vastaa yli puolesta maan viennistä ja kaksi kolmasosaa Suomen yksityisestä tutkimus- ja kehitysrahoituksesta tulee alan yrityksiltä, Jaakko Hirvola sanoo.

Teknologiateollisuus ry:llä on 1 800 jäsentä.

– Noin 90 prosenttia jäsenistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Pemamekin kaltaisia keskisuuria yrityksiä kohtaan on valtavasti odotuksia ja tällaisissa yrityksissä on myös kasvupotentiaalia.

Suomi on Jaakko Hirvolan mukaan cleantechin edelläkävijä ja kansainvälisesti kuuluisa siitä.

Teknologiateollisuuden hiilikädenjälki on jo nyt siedettävä ja paranee koko ajan.

– Teknologiateollisuuden hiilijalanjälki on 6 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, mutta asiakkaille ja kuluttajille ympäri maailmaa tarjoamamme teknologian ja ratkaisujen avulla positiivinen vaikutuksemme on jo 20 Mt. Arvioiden mukaan se on muutaman vuosikymmenen jäkeen jo 70.

Suomen energiajärjestelmä on paremmalla tolalla kuin monissa muissa maissa.

– Investoinnit uusiutuvaan energiaan parantavat tilannetta entisestään. On hienoa nähdä, että Pemamekin kaltaiset yritykset ovat mukana tässä arvoketjussa.

Suomen vahvuuksiin hän laskee myös digitalisaation.

– Siinä olemme Digital Economy Societyn indeksin mukaan maailman ykkösiä. Innovaatiokykymme on puolestaan maailman seitsemänneksi paras, hän listasi ja pohti myös Nato-ratkaisun tuoneen Suomelle turvaa, mutta teknologiateollisuudelle myös uusia työkaluja ja mahdollisuuksia.

– Alallemme ei olisi pahitteeksi työskennellä myös Nato-maiden kanssa.