Peukku pystyyn ja talla pohjaan

0
Loimaalaisen rata-autokuskin Matti Varjuksen kyytiin hypännyt Olli Juhannusvuori, 13, vakuutti, ettei hänen päätään huimaa tiukimmissakaan kurveissa.

LOIMAA/VIRTTAA Käsimerkit ovat hyvin yksinkertaiset, kun istutaan rata-auton kyydissä. Peukku ylös tarkoittaa talla pohjaan, kiitos. Peukku alas, että kuljettajan olisi nyt syytä höllätä kaasujalkaansa.

Tämän tiesi ensimmäistä kertaa vauhdin hurmaa maistanut viisivuotias Ali Khederkin, vaikka ei vielä muistanutkaan peukaloaan heilutella. Sen sijaan hänellä oli esittää yksi tärkeä toive hypätessään ulos rata-autosta:

– Uudestaan!

Ja nyt nousi peukkukin.

Myös Olli Juhannusvuori, 13, unohti näyttää peukkuaan, mutta mittaria hän oli sentään tajunnut katsoa. Pääsuoralla kaatosateessa se oli näyttänyt 80 mailia.

– Eli 140 kilometriä tunnissa, hän laskeskeli nopeasti päässään.

Lyhyesti ja ytimekkäästi hän kommentoi kyytiä ”hauskaksi”.

Viime torstaina Alastaron moottoriradalla järjestetty rata-autopäivä oli Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alaisen lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerön sekä autourheiluseura Momo racing teamin järjestämä tapahtuma. Puitteet sille tarjosi Alastaro Circuit.

Momo racingin puheenjohtaja Erkki Keskinen sanoo lapsisyöpäpotilaille suunnatun hyväntekeväisyystapahtuman olleen järjestyksessään 16. Autoja oli torstaina mukana kymmenkunta.

Loimaalainen rata-autokilpakuski Matti Varjus sanoo olleensa mukana alusta asti. Hän sanoo itse sairastelleensa lapsena, joten siksi hän kokee tärkeäksi tarjota vakavasti sairaille lapsille elämyksiä.

– Eikä ole koskaan tarvinnut yksin kiertää rataa. Aina on seuraava tulossa, hän totesi.

Varjuksen mukaan torstaiksi sattunut sadepäivä hidasti menoa hiukan. Kun normaalisti pääsuoralla päästeltäisiin 180 kilometrin tuntivauhtia, nyt kaasujalkaa oli kevennettävä, ettei auto nouse vesipatjan päälle. Yli 30 vuotta autolla ja sitä ennen moottoripyörällä kisannut veteraanikuljettaja oli liikkeellä itserakentamallaan Acura RSX -kisapelillään.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen sanoo Sykerö-kerholla olevan paljon erilaisia tilaisuuksia vuodessa, mutta rata-autopäivä on yksi suosituimmista. Parin vuoden koronatauon jälkeen päivä olikin odotettu, ja lapsia oli ilmoittautunut yli 30. Sen lisäksi tulivat muut perheenjäsenet.

– Tämä on aivan valtava piristysruiske lasten ja heidän perheidensä arkeen, Viitanen kiitteli autourheiluseuran jäseniä.

Päivän päätteeksi nähtiin vielä palkitseminen, kun Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ja lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö halusivat kiittää Momo racing teamia sekä Alastaro Circuitia pitkäaikaisesta ja sitoutuneesta vapaaehtoistyöstä.

– Näitä ei myönnetä kovin usein, ja edellisistä onkin kulunut jo tovi, Viitanen sanoi ojentaessaan kultaiset mitalit Momo racing teamin Erkki Keskiselle ja Alastaro Circuitin Markku Tuomaalalle sekä Tero Tupalalle.