Täältä saa Varsinais-Suomen halvinta mansikkaa – katso tulos, kun vertasimme perunan, herneen ja mansikan hintaa yhdeksällä paikkakunnalla

0
Hellevi Helenius-Reunanen osti herneitä ja kotimaisia mansikoita Kaarinasta, K-supermarket Katariinan pihalta. – Rakastan intohimoisesti molempia ja tykkään popsia niitä tuoreeltaan, jos jää ylitse niin laitan loput mansikat pakkaseen, Helenius-Reunanen kertoo. Helenius-Reunanen on kasvanut mansikkatilalla, ja tottunut syömään marjoja pienestä pitäen. – Mansikkalajille ei ole niin väliä, koska joka vuosi tulee uudet lajit, eikä aina tiedä mitä on saatavilla. Kuva: Niko Kettunen.

Mansikka on Varsinais-Suomessa edullisinta Salon torilla ja kalleinta markettien edustalla olevissa myyntipisteissä. Tämä selviää TS-yhtymän lehtien tekemästä mansikan hintavertailusta yhdeksällä eri paikkakunnalla.

Salon torilla mansikkalitra maksoi keskiviikkona useimmilla tiskeillä kuusi euroa. Yhdellä myyntipöydällä litran sai kuitenkin viidellä eurolla ja se laski hieman Salon keskimääräistä mansikan hintaa.

Kyrön torilla halvin mansikkalitra irtosi keskiviikkona neljällä eurolla, mutta Honeoye-, Rumba- ja Sonsation-lajikkeista joutui Kyrössä maksamaan seitsemän euroa litra.

Kalleinta mansikka oli Laitilassa ja Paimiossa, jossa markettien edustojen myyntipisteillä mansikasta joutui maksamaan jopa 10 euron litrahintaa.

Turkulaiset Dan My (vas.) ja Lumi Nguyen kävivät Turun kauppatorilla mansikkakaupoilla. Mansikan ostopäätökseen vaikuttaa ainakin alkuperä ja maku. – Mansikan pitää olla kotimaista ja makeaa, Dan My Nguyen kertoo. Kuitenkin myös hinnan tulee olla kohdallaan. – Aika sopiva hinta tuo seitsemän euroa litra, Dan My Nguyen toteaa. Kuva: Jane Iltanen.
Paimion S-marketin edustalla olevasta Järvenkylän tilan marjakojusta myydään myös jäätelöä. Hilkka ja Ari Koret olivat tulleet marjaostosten lomassa jäätelöille yhdessä Minea, Sofia ja Aada Ahvenlammen kanssa. Koretit kertovat tehneensä juuri isomman laatikkotilauksen mansikasta, joka tulee olemaan Sonsation-lajiketta. Kuva: Jaana Pakarinen.

 

Mansikan pääsatokausi on käynnissä ja moni odottaakin hintojen laskevan lähipäivinä. Tämän vahvistaa myös Ritva Kärkäinen Kärkäisen puutarhalta Ypäjältä.

– Mansikka alkaa pikkuhiljaa kypsyä, ja myyntiin aletaan ottaa myös isompia määriä ja laatikoita. Hinta laskee sitä mukaa kun marja kypsyy, ja hinnat voivat tulla alas jo loppuviikosta, kertoi Kärkäinen tiistaina Loimaan torilla.

Turun kauppatorin Sirkiän kojulla kotimainen litran mansikkarasian sai tiistaina kahdeksalla eurolla. Hinta on myyjä Manuella Shamoun mukaan pysynyt samana ennen ja jälkeen juhannuksen. Hintakehitystä hän ei uskalla lähteä arvailemaan.

– Hinnat muuttuu päivässä, jopa tunneissa. Se riippuu vähän, mitä saadaan myyntiin tai minkälaista on laatu, Shamoun kertoo.

Shamoun ei myöskään usko hinnan olevan merkityksellisin asia mansikkakaupoilla.

– Kyllä niitä aina menee yhtä paljon. Maku on aina sen hintansa arvoinen, voidaan sanoa näin, hän sanoo.

Alkukesän sääolosuhteiden vuoksi mansikasta ei ole ollut pulaa.

Paimion K-supermarketin edustalla olevassa Alanteen tilan mansikkakojussa työskentelevä Inari Sonkkila kertoo, että mansikkamyynti vilkastui juhannuksesta, sillä sen jälkeen on saatu myytiin enemmän avomaan mansikkaa. Myös mansikan hinta on laskenut, kertoo Sonkkila.

Kaarinan myyntitiskeillä kalleinta oli tunneleissa kasvatettu mansikka ja halvinta ulkona pellolla kasvanut marja.

 

Keräsimme mansikan, herneen ja perunan hintatiedot Turun kauppatorilta, Salon, Uudenkaupungin, Loimaan ja Kyrön toreilta tiistaina ja keskiviikkona. Laitilassa, Somerolla, Kaarinassa ja Paimiossa toripäivä ei osunut hintatietojen keräyspäiviin tai paikkakunnalla ei ole torimyyntiä. Näillä paikkakunnilla keräsimme hinnat markettien edustoilla olevista myyntipisteistä.

Toreilla mansikkaa myydään pääasiassa litrahinnalla, mutta monen marketin edustalla on myynnissä 250, 400 tai 500 gramman rasioita.

Olemme muuntaneet mansikan kilohintoja yleisesti käytössä olevalla kaavalla, eli yksi litra mansikoita painaa 500 grammaa. Tämä muunnos antaa ohjeellista tietoa hinnoista, mutta myyntiyritykset hinnoittelevat tuotteitaan todennäköisesti eri tavalla sen mukaan, käydäänkö kauppaa litra- tai kilohinnoilla.

Loimaan Lehti on tehnyt vastaavan hintavertailun useana vuonna aikaisemminkin. Vuonna 2019 kesäkuun lopussa tehty hintavertailu kertoi, että halvin mansikka löytyi Laitilan myyntipisteillä keskimääräiseen 4,33 euron litrahintaan.

Vuonna 2018 mansikka oli kesäkuun lopun vertailussa halvinta Salon torilla. Silloin mansikkalitra maksoi keskimäärin 4,75 euroa.

 

Kyrön torilla ei mene herne nenään. Iina Mäkelä, Terttu Nuolioja ja Olivia Viherlaakso palvelevat hyväntuulisina Nuoliojan Puutarhan kojulla. Kuva: Sirpa Virtanen.

 

Hintaero mansikkarasian kohdalla on tällä hetkellä merkittävä ostopaikasta riippuen. Sen sijaan hintaero perunan ja herneen kohdalla on selvästi pienempi eri paikkakunnilla ja myyntipisteissä.

Herneen kohdalla halvin vertailussa mukana olevista kohteista on jälleen Salon tori. Siellä litran hernettä saa keskimäärin 4,17 eurolla. Kalleinta herne oli vertailun tiedoissa Turun torilla, jossa se maksoi tiistaina keskimäärin 5,80.

Myös herneen hinta on laskussa. Esimerkiksi tiistaina Kärkäisen myymä herne maksoi Loimaan torilla viisi euroa litra, mutta keskiviikkona Kyrön torilla enää neljä euroa.

 

Kotimaisen herneen satokausi on täydessä käynnissä ja myös herneen hinta on liikahtanut alas päin. Kuva: Jane Iltanen.
Kilohinnat ovat yleistyneet torien perunamyynnissä. Monella tuottajalla on tapana myydä perunat litroittain, kun kaupoissa ja jälleenmyyjillä määrä ilmoitetaan useimmiten painon mukaan. Kuva: Jane Iltanen.

Vertailun kallein peruna löytyi Turun kauppatorilta, mutta maakunnan edullisinta perunaa saa Uudenkaupungin torilta.

Uudenkaupungin torilla sekä Annabelle- että Siikli-lajike maksoivat neljä euroa kilo. Muissa myyntipaikoissa näitä kahta lajiketta ei saanut alle viiden euron kilohintaan.

Perinteikkään kyröläisen Nuoliojan puutarhan emäntä Terttu Nuolioja on huomannut, että Siikli ei enää ole suosituin perunalajike.

– Nyt Annabelle on ykkössuosikki. Se on ohittanut Siiklin kirkkaasti, kertoo Nuolioja.

 

Salon torilla torimyyjä Tiina Lehtinen kehuu, että perunasato on hyvä. – Hallaa piti torjua aika paljon. Paljon on tehty töitä, mutta tulokseen olen tyytyväinen. Suosituimmat perunalajikkeet ovat Annabelle ja Siikli. Timo- ja Jussi-lajikkeita myytiin muutamilla myyntipaikoilla, ja niiden hinta oli suosikkeja halvempi. Kuva: Santeri Iltanen.

HINTAVERTAILU

Näin se tehtiin:

    • Kotimaisen mansikan, herneen ja perunan hinnat on kerätty Kaarinasta, Kyröstä, Laitilasta, Loimaalta, Paimiosta, Salosta, Somerolta, Turusta ja Uudestakaupungista.
    • Hinnat on poimittu tiistaina ja keskiviikkona toreilla esillä olleista hintatiedoista. Jos torihintoja ei ole ollut saatavissa, paikalliset hinnat ovat markettien edessä olevista myyntipaikoista.
    • Hinnat ovat perushintoja kotimaisista tuotteista, eivätkä ne sisällä paljousalennuksia tai esimerkiksi kakkoslaatuja.
    • Mansikan, herneen ja perunan hinnoista on laskettu paikkakohtainen keskiarvo. Näitä keskiarvohintoja on verrattu keskenään.
    • Tietoja ovat keränneet yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti, Turun Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat.

 

Turun kauppatorilla Lassi Sirkiän myyntikojulla työskentelevän Manuella Shamounin mukaan kotimaista mansikkaa myydään tuplasti enemmän kuin ulkomaalaista, vaikka ulkomaalainen mansikkarasia on edullisempaa. Kuva: Jane Iltanen.
Kesäherkkujen alkuperä ja erityisesti kotimaisuus kiinnostaa ostajia. – Eniten ihmisiä kiinnostaa, että tuotteet ovat kotimaisia, kertoo Järvenkylän myyntitiskin takaa Somerolla työskentelevä Vilma Vannas. Kuva: Sari Merilä.
Mansikkakoju Ella Santakangas (vas.) ja Laura Laine kertovat, että mansikassa kiinnostavat lajikkeet, herneissä ei. Kuva: Sari Merilä.