Yhden aikakauden päätös

0
Ylioppilaat kokoontuivat perinteiseen ryhmäkuvaan, ja innokkaita kuvaajia riitti. Novidan lukiosta Loimaalta valmistui tänä keväänä yhteensä 67.

Loimaa/Puistokatu
Oona Tepponen

Puistokadun liikuntahallissa soivat Gaudeamus Igitur ja Suvivirsi, kun Novidan lukion ylioppilasjuhlaa vietettiin lauantaina perinteisin menoin.

Ylioppilaaksi valmistui 67 opiskelijaa, joista viisi oli suorittanut kaksoistutkinnon.

– Nyt on huojentunut olo. Raskas taakka on takanapäin. Samalla on kuitenkin hiukan haikea fiilis, koska lukioon ei ole enää paluuta. Olen kuitenkin onnellinen kaikesta, tuore ylioppilas Sanni Aalto kuvaili nostaen parhaiksi kokemuksiksi porukalla toteutetut tapahtumat, kuten Vanhojen tanssit. Valmistumistaan hän aikoi juhlistaa ystävien ja perheen kesken.

Myös Eveliina Onnela ja Tomas Suvanto olivat iloisia siitä, että lukiotaival oli nyt saatettu päätökseen.

– Fiilis on hyvä ja ylpeä, Suvanto kommentoi.

– Samalla on kuitenkin haikeaa, sillä kaikki kaverit lähtevät täältä eri suuntiin eikä voi tietää, minne kukin aikoo mennä, Eveliina Onnela lisäsi.

Myös Onnelan ja Suvannon juhlapäivään kuuluivat juhlat sukulaisten ja ystävien ympäröimänä.

Tuoreet ylioppilaat symboloivat yhden aikakauden päätöstä, sillä lakitetut ovat uuden elämänvaiheen edessä. Lukion rehtori Hannu Lahti muistutti juhlapuheessaan, että edessä siintävät uudet haasteet.

– Nyt saatte olla ylpeitä, sillä todistus kädessänne ja lakki päässänne ovat osoitus kyvystänne kasvaa ihmisinä ja oppia uusia, tärkeitä asioita, Lahti onnitteli tuoreita ylioppilaita.

– Vielä ette kuitenkaan ole ihan valmiita, sillä jokaisella uudella ylioppilaaksi valmistuvalla sukupolvella on edessään ratkaistavana monia haasteita, joiden vuoksi tarvitsette vielä lisää oppia, hän kuitenkin muistutti.

Aikakausi vaihtui siinäkin mielessä, että lauantaina lakit päähänsä painanut ikäluokka on viimeinen, jota laajennettu oppivelvollisuus ja toisen asteen maksuttomuus eivät vielä koskeneet.

Myös riemuylioppilaat, vuonna 1973 ylioppilaaksi valmistuneet, toivat juhlaan oman tervehdyksensä ja onnittelunsa vastavalmistuneille.

Ylioppilaan puheen pitänyt Kerttu Salo palasi puheessaan lukiovuosiin, jotka ovat olleet monin tavoin poikkeukselliset. Nyt valmistuneet ylioppilaat aloittivat opintonsa koronapandemian vuoksi etänä, ja Salo kiittikin puheessaan sekä opettajakuntaa että ylioppilaiden läheisiä.

– Varmasti voi sanoa, että lukiopolkumme on ollut omanlaatuinen ja tapahtumientäyteinen, eikä toista samanlaista tule vastaan. Olen iloinen siitä, että maailmantilanne salli meille normaalin abivuoden, Salo kuvaili.

– Kiitos myös teille, kaikki ihanat ylioppilaat. Me kuljimme tämän matkan yhdessä. Autoimme toisiamme, mutta myös haastoimme toisiamme. Me saavutimme yhdessä tämän maalin.