Yli 200 uutta ammattilaista työmarkkinoille

0
Lähihoitajaksi valmistuneet painoivat perjantaina lakit päähänsä valmistumisen merkiksi. Lähihoitajan tutkinto on sähkö- ja automaatioasentajan ja merkonomin tutkinnon ohella suosituimpia aloja Novidan Loimaan toimipisteellä.

Loimaa/Hirvihovi
Oona Tepponen

Novidan ammattikoulusta Loimaalta valmistui kuluneen lukuvuoden aikana yli 200 oman alansa ammattilaista 18 perustutkinnosta ja yhdestä osatutkinnosta. Ammattikoulusta valmistuneiden juhlaa vietettiin perjantaina Hirvihovissa.

Juhlassa kuultiin musiikkiesityksiä ja puheita. Valmistuneet tuoreet ammattilaiset kukitettiin, stipendien saajat julkistettiin, ja lähihoitajaksi valmistuneet vannoivat juhlallisen lähihoitajan valan.

Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen toi juhlaan oman ja kaupungin tervehdyksen vastavalmistuneille omien alojensa ammattilaisille.

– Teidän tänään valmistuvien merkitys Loimaalle on aivan erityinen. Teillä on sitä osaamista ja kykyä, jolla alueemme ja yritystemme tulevaisuus luodaan. Uskon, että teillä jokaisella on tärkeä rooli monessa uudessa menestystarinassa, Laaksonen puhui valmistuneille.

– Elämä on täynnä odottamattomia ja arvaamattomia tsäänssejä. Varmaa on, että jos emme anna tsäänssille mahdollisuutta, mitään ei tapahdu. Teillä on edessänne paljon tsäänssejä, tarttukaa niihin, Laaksonen sanoi lainaten Matti Nykästä ja filosofi Esa Saarista.

Apulaisrehtori Jouko Tevasaari puhui juhlassa ammatillisen koulutuksen puolesta. Hän korosti sen tärkeyttä ja otti kantaa suunnitelmiin ammattiopintojen lyhentämisestä.

– Ammatillinen koulutus on keskeisessä roolissa Suomen kilpailukyvyn ja elinvoiman turvaamisessa. Tutkintoa ei tule lyhentää, Tevasaari perusteli.

– Ammatillisen koulutuksen tehtävä ei ole antaa vain valmiuksia työelämään, yrittäjyyteen ja elinikäiseen oppimiseen. Sen tehtävänä on myös antaa jatko-opintokelpoisuus. Kaksivuotiset tutkinnot romuttaisivat osaamistason, jatko-opintokelpoisuuden sekä muut ammatillisen koulutuksen tavoitteet.

Hoiva-avustajan osakoulutuksesta Loimaalla valmistunut Kirsi Toivanen tunnistaa hyvin ajatuksen siitä, että tie voi viedä odottamattomiin suuntiin. Perjantain juhlassa hän muisteli valmistuneensa ensimmäisen kerran jo 37 vuotta sitten.

– Työskentelin yli 20 vuotta kauneudenhoitoalalla. Korona kuitenkin vei työt, ja jouduin miettimään asioita uusiksi, Toivanen kertoo. Hän on ensimmäinen hoiva-avustajaksi Novidasta valmistunut.

Toivanen aloitti alun perin lähihoitajaopinnot, mutta vaihtoi ne lopulta hoiva-avustajan osakoulutukseen. Lähihoitajan tutkinnon hän aikoo kuitenkin suorittaa siinä tapauksessa, ettei valmistumisensa jälkeen työllistyisi hoiva-avustajan ammattiin.

– Töitä pitäisi riittää!

Työelämään tiirailee myös Jami Erkkilä , joka valmistui ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta kokiksi. Ruuanlaitto on aina ollut nuorukaisen intohimo, joten alanvalinta oli aikoinaan helppo.

– Olo on nyt helpottunut ja hyvä, koulu on vihdoin ohi. Samalla se on kuitenkin hiukan haikeaa. Seuraavaksi haen johonkin ravintola-alan hommiin. Minulla ei sinänsä ole estettä lähteä Loimaalta esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle töihin. Toivoisin, että saisin töissä lisää kokemusta ja oppisin vielä enemmän.