Alastarolla keikkailtiin ja kierreltiin kylän kohteita

0
Maarit Salokannel levitti Kiira Kokkosen huulille punaa, joka vaihtaa väriä huulten pH-arvon mukaan. Kosmetiikkaostoksille Kiira Kokkonen oli lähtenyt oman myyntipöytänsä äärestä, missä hän oli myyntipuuhissa äitinsä ja isovanhempiensa kanssa.

LOIMAA/ALASTARO Alastaron perinteinen Kuutamokeikka siirrettiin lauantaina poikkeuksellisesti sisätiloihin, kun runsas kesäsade siirsi kirppispöydät, karaokekilpailun ja mölkkyturnauksen Alastaro-hallin seinien suojaan.

Lasten keskuudessa erityisen suosittuja olivat Loimitaxin sähköautot, joilla sisarukset Sulo , 2, ja Seela , 5, Jalonen ajoivat monta kierrosta rataa ympäri.

– Ei ollut vaikeeta, helppoa kuin autolla ajaminen, Seela arvioi peruutettuaan taitavasti tötteröiden välistä.

– Meillä oli sadevaatteet mukana, joten tämä oli ihan positiivinen yllätys, ettemme kastuneet, sisarusten isä Teemu Jalonen kommentoi tapahtuman siirtoa sisätiloihin.

Perinteisen kylien välisen kovatasoisen karaokekilpailun voittivat tänä vuonna Jasper Sillanpää Alastarolta sekä Henna Kallio-Palmen Mellilästä.

– Tämä on ihan huippua. Joku sanoi jo aamulla, että heikko tulee tästä vuodesta, mutta väärässä oli, Alastaron kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ritva Saarinen iloitsi karaokekilpailun ollessa vielä käynnissä.

Karaokelaulujen soidessa taustalla Kuutamokeikalla nähtiin tuttuja läheltä ja hiukan kauempaakin. Facebookiin laitetun kuulutuksen perusteella toisensa kohtasivat monien vuosien jälkeen Alastaron yhteiskoulussa vuosina 1963–1968 samaa luokkaa käyneitä. Osa näki toisensa ensimmäistä kertaa keskikoulun jälkeen.

– Vaikka osa meistä lähti kyllä viidennelle luokalle Loimaalle, että pärjäisimme sitten lukiossa. Ja valkolakit tuli, joukosta naurettiin.

Kuutamokeikan lisäksi kylällä riitti kierrettävää, sillä avoimia ovia oli lauantaina useampia. Halukkaat pääsivät tutustumaan muun muassa Alastaron kirkon kellotorniin ja Vehnämyllyn sisätiloihin sekä Tuttujen tupaan.

Avoinna oli lisäksi Mauno Ketosen kotimuseo Mälläisissä, jossa nähtävillä oli kahvimyllyjen ja museon muun oman kokoelman ohella ensimmäistä kertaa Väinö Mäkisen puuveistoksia.

– Näitä puu-Kekkosia hän on tehnyt tietojeni mukaan kahdeksan, ne ovat olleet aikanaan suosittuja. Kekkonen metsästi täällä joskus peuroja, ja metsästysseura lahjoitti hänelle yhden näistä puu-Kekkosista, Ketonen tiesi kertoa.

Helsinkiläiselle Mikko Martikaiselle puuveistokset olivat ennestään tuttuja, vaikka Alastaron seurakuntataloa esittävää teosta hän ei ollut ennen nähnytkään. Sen sijaan museo muuten oli kokonaan uusi kokemus.

– Nämä ovat pappani tekemiä. Aina tulee nähtyä ja koettua uutta, sillä vaikka olen asunut täällä kauan, en ole ikinä juuri tästä tienhaarasta kääntynyt. On kiva, että tulee poikettua uusiin paikkoihin, Mälläisissä lomaviikkoaan viettämässä ollut Martikainen totesi.

Oona Tepponen