Alastaron nuorisotilan puutteista päänvaivaa

0
Pingishuoneen nurkasta löytyy myös nuokkarikävijän oma-aloitteisesti aloittama remonttikohde.

LOIMAA/ALASTARO Loimaan nuorisopalveluiden pienempien nuorisotilojen kunto huolettaa nuorisotyöntekijöitä Alastarolla ja Hirvikoskella.

Varsinkin Alastaron nuorisotilassa oleviin puutteisiin ei ole tehty kaivattuja korjauksia ja epäselvä tilanne aiheuttaa päänvaivaa. Hirvikosken nuorisotilassa suurimpana ongelmana on toisessa kerroksessa olevan tilan esteettömyys.

– Uskon kyllä, että kaupungilla on tahtotila siihen, että tähän löydettäisiin jonkinlainen hyvä ratkaisu. Joko korjaamalla nämä tilat tai etsimällä parempi korvaava tila, nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalonen kommentoi.

Tarkistuslautakunnan vuosikertomuksesta selviää, että työpaikkaselvityksen ja palotarkastuksen yhteydessä Alastarolla on todettu korjausta vaativia puutteita, mutta tilanne ei ole parantunut.

Suurimpana ongelmana Aartola-Jalonen pitää tilan turvallisuutta yksin työskenteleville ohjaajille. Ohjaajien tilassa hätäuloskäyntinä toimii katon rajassa oleva ikkuna, joka vie samoille rapuille, joiden kautta tiloihin tavallisestikin kuljetaan.

– Tämä on sellainen selkeä juttu, että minkä takia tila ei ole soveltuva tällaisena. Jos täällä tulee tulipalo tai nuoriso keksii jotain hullutuksia, niin minkä tässä sitten tekee.

– Turvallisuuden pitää olla aina ensisijalla.

Tiloissa normaalisti työskentelevän nuoriso-ohjaajan Emil McNivenin hän kertoo onneksi olevan niin nuori ja ketterä, että ikkunasta poistuminen onnistuisi varmasti näppärästi.

Myös tilan sisäilmanlaadusta on tullut aikaisemmilta työntekijöiltä valituksia, mutta terveystarkastajan ensimmäisessä raportissa ei havaittu hälyttäviä ongelmia.

– Itsellä ei ole allergioita tai vastaavaa. Varmuuden vuoksi pidän aina ovea enemmän tai vähemmän auki, kun täällä olen, että ilma vaihtuisi paremmin.

Biljardipöydän yläpuolisista, biljardikepeillä rikkinäisiksi tökityistä kattolevyistä irtoavat kuidut mainittiin terveysriskinä. Myös vaikeasti puhtaana pidettävät vanhat pintamateriaalit vaatisivat uudistusta.

Kattolevyjen lisäksi osa pingishuoneen seinästä on “askarreltu” uuteen uskoon. Tällaiset toimet ovat nuorisotiloilla tavallisia, ja askartelijoiden kanssa pyritään keskustelemaan jatkotoimista.

Toiminnan kannalta Aartola-Jalonen kertoo Alastaron tilojen olevan käytännölliset. Suuren oleskelutilan lisäksi on kivoja pieniä tiloja, joissa pystyy eriyttämään toimintaa.

– Ei nuokkarin tarvitsekaan olla ihan bränikkä. Kunhan on turvallinen.

Oleskelutilaan on hankittuna uusi sohva, mitä ei ole uskallettu sisäilmaraportteja odotellessa tiloihin viedä. Myös muut viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta parantavat uudistukset odottavat asioiden selkenemistä.

Nuorilta kysyttäessä tilojen kerrotaan olevan mukavat, kunhan ne olisivat joskus auki. Keväällä Alastaron nuokkari oli auki yhden päivän nuoremmille ja yhden vanhemmille käyttäjille. Syksyn aukioloajoista päätetään lähiaikoina.

– Nuorempia käyttäjiä on käynyt ihan mukavasti ja olisi kiva, jos he jatkaisivat aktiivisesti myös isompien ryhmässä sen jälkeen, kun ovat siirtyneet seiskalle.