Hirvikoskelaiset on koko kylän yhdistys

0
Hirvikoskelaiset ry:n hallituksen jäsenet Katriina Kivimäki ja Mari Uusitalo sekä puheenjohtaja Sanna Vuolle uskovat, että kyläyhdistys tuo Hirvikoskelle elinvoimaa.

LOIMAA/HIRVIKOSKI Vuonna 2019 perustettu Hirvikosken kyläyhdistys Hirvikoskelaiset ry pitää tärkeimpänä tavoitteenaan asumisviihtyvyyden lisäämistä ja yhteisöllisyyden rakentamista.

– Haluamme saada ihmisiä kokoon, puheenjohtaja Sanna Vuolle sanoo.

Hirvikoskelaiset on onnistunut ihmisten yhteen liittämisessä, mikä näkyy esimerkiksi tapahtumien väenpaljoutena: viime viikonlopun pihakirppis toi vipinää koko kylälle ja talvella järjestetyt Hirvilaavun avajaiset vetivät paikalle lähes 200 kävijää syömään makkaraa ja tutustumaan uuteen laavuun.

– Veimme talkoilla kutsut postilaatikoihin koko Hirvikosken alueelle, Vuolle sanoo.

Hän iloitsee siitä, että laavu on ollut alusta alkaen kovassa käytössä, ja sinne ovat löytäneet niin koulu- ja päiväkotiryhmät, tyhy-porukat kuin kaupungin liikuntapalvelutkin.

– Siellä on tulet harva se ilta, ja laavu on tosi kivassa paikassa, Vuolle kehuu Hirvikosken pururadan alkupäässä sijaitsevaa Hirvilaavua.

Syyskuun alusta alkaen käyttöä saadaan vielä lisättyä, kun kyläyhdistys aikoo järjestää laavulla joka kuun ensimmäinen maanantai Hirvitulet, jolloin kaikilla on mahdollisuus tulla tulien ääreen ja tapaamaan samalla yhdistyksen edustajia.

– Siellä on joku meistä aina paikalla, Vuolle sanoo.

Hirvikoskelaisten aikaansaannoksiin kuuluu myös kolmatta kesää käytössä oleva Konepajantiellä sijaitseva laituri, johon viime kesänä rakennettiin tikkaat. Laiturin tiedetään olevan myös ukrainalaisten suosiossa.

– Meillä on täällä niin kansainvälinen meininki.

Lisäksi kyläyhdistys on järjestänyt muita tempauksia, kuten joulunavauksen, lapsille on piilotettu etsittävää pitkin kylää ja yhteistyötä on tehty esimerkiksi kaupan ja kirjaston kanssa. Siivoustalkoitakin on pidetty tarpeen mukaan.

– Pyrimme olemaan aktiivisia myös kaupungin suuntaan. Kun esimerkiksi päiväkotihanke oli jäissä, toimme esiin omaa näkökulmaamme, Vuolle sanoo.

HIRVIKOSKELAISIIN kuuluu noin 70 jäsentä ja mukaan mahtuu enemmänkin porukkaa. Hallituksen jäsen Mari Uusitalo sanoo, että tapahtumat, kuten pihakirppis, ovat hyviä tilaisuuksia lisätä tietoisuutta yhdistyksestä.

– Kun on aikaa jutella ihmisten kanssa, niin heidät saa mukaan.

Kyläyhdistyksen väki tietää, että toisia mukaan liittyminen pelottaa siksi, että ihmiset pelkäävät joutuvansa hommiin. Ketään ei kuitenkaan pakoteta aktiiviksi, ja Hirvikoskelaiset ry:n aikaansaannoksista voi nauttia ilman jäsenyyttäkin, vaikka se tuo mukanaan omat etunsa. Mukaan kyläyhdistykseen pääsee kymmenen euron vuosimaksulla.

– Tämä ei ole minkään pienen piirin vaan koko kylän juttu, Vuolle sanoo.

Innokkaita toimijoita kuitenkin tarvitaan, ja Vuolle kiittää hallituksen Kati Jokista, Katriina Kivimäkeä, Elina ja Joni Oksasta sekä Mari Uusitaloa, samoin kuin kaikkia tukijoita ja sponsoreita. Yhteinen hyvä ei synny ilman tekoja ja ihmisiä.

– Ainakin ihmisten osallistumisesta päätellen kyläyhdistykselle on ollut tarvetta, Vuolle sanoo.