Kaikkien aikojen maatalousnäyttely yhdistää yli sukupolvien

0
Artturi Männistö käytteli heinähankoa tottunein ottein, kun Valtteri Ylösmäki syötti puintikoneeseen lisää puitavaa. Seppo Männistö tarkisti, mitä koneella oltiin saatu talteen.

PUNKALAIDUN Kaikkien aikojen maatalousnäyttely järjestettiin viikonloppuna jo 30. kerran. Perinnetapahtuma keräsi runsaasti väkeä talonpoikaismuseo Yli-Kirran maille sekä lauantaina että sunnuntaina.

Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää arveli viikonlopun sateiden verottaneen kävijämäärää aiemmista vuosista, vaikka kävijät olivat varautuneet kuuroihin.

– Monesti täällä näkee, että perheen uutta sukupolvea tuodaan katsomaan museota ja ohjelmaa. Tapahtuma itsessään on jo perinne, ja on hienoa, että perinnetaitoja pidetään arvossa ja halutaan näyttää myös jälkipolville, Sillanpää pohti.

Lauantain ensimmäisen puintinäytöksen aikaan paistoi vielä aurinko, kun koneenkäyttäjä Aimo Ikävalko käynnisti vuoden 1941 maamoottorin ja Valtteri Ylösmäki syötti ylivuotista tavaraa puintikoneeseen.

– Jälkipolvi on tullut jo syöttöhommiin. Niin se meni nuorille ennenkin työtaito, perintönä. Sylivauvasta asti on heitäkin totutettu tähän työhön, Seppo Männistö kertoi viitaten lapsenlapsiinsa.

12-vuotias Artturi Männistö kertoi olleensa puintinäytöksessä mukana jo viime vuonna. Olkien siirtely oli tuttua ja helppoa hommaa.

Helppoa oli myös köyden tekeminen, ainakin jos kysyi Aili , 4, ja Aarne , 7, Pulliaiselta .

– Se oli aika mukavaa, Aarne huudahti pyöritettyään kampea kuin vanha tekijä. Kaksikko oli ehtinyt tehdä ja nähdä päivän aikana jo paljon.

– Tänään olen yrittänyt syöttää lampaita, antanut ruokaa hevoselle ja tehtiin myös käpylehmiä. Mun lempparijuttu oli, kun ostettiin vanhan ajan tikkareita, kaakao ja toffee, Aili kertoi.

– Käytiin myös katsomassa traktorinäyttely, Aarne lisäsi.

Traktoriparaati keräsi sankan joukon ihailijoita Yli-Kirran konepihalle. Paavo Sillanpää ehti ottaa pienen varaslähdön vuoden 1938 Fordson N-traktorilla, johon oli asennettu puukaasulaitteet sota-aikana.

– Tämä käynnistetään bensiinillä, mutta sen jälkeen se käy häkäkaasulla. Sanotaan, että tämä traktori vie kuljettajaa, Sillanpää naurahti Fordsonin vierellä.

Lempääläinen Jyrki Grahn kertoi kotoaan löytyvän lähes samanlaisen koneen, tosin ilman puukaasulaitteita. Hän on käynyt Yli-Kirran perinnetapahtumassa monesti ennenkin, usein juuri traktoreiden houkuttelemana.

– Täysin samanlaista en ole nähnyt missään. Se on valmistettu Irlannissa, missä tuotanto on lopetettu 1922, Grahn esitteli kuvaa omasta Fordsonistaan.

Oona Tepponen