Kauhanojan Pajapäivillä vaalittiin perinteitä

0
Sirkka Rinne, Erkki Paloposki, Eeli Kouva, Anna-Liisa Kouva-Paloposki, Nuutti Järvenpää, Kimi Saarinen sekä Iida Järvenpää kiertelivät Pajapäivien aktiviteetteja.

LOIMAA/KAUHANOJA Perinteiset Kauhanojan kyläyhdistyksen sekä Loimaa-Seuran Pajapäivät järjestettiin sunnuntaina Lieskiven Pajalla. Tänäkin vuonna tapahtumaa saatiin viettää poutasäässä kauniissa Pajan miljöössä.

Pajapäivillä oli paljon monenlaista perinteistä ohjelmaa. Loimaa-Seuran omistamassa pajassa takoi seppä, ja pihaan oli järjestetty muun muassa vihdantekoa, kyläpeli, piaponmaistatusta ja arpajaiset. Arvontapalkintoja olivat lahjoittaneet kymmenet loimaalaiset yritykset.

Lisäksi paikalla oli kioskivaunu, josta myytiin muun muassa vohveleita, juotavaa sekä makkaraa. Tunnelmaa kohottamassa oli Nina S Newtonin sekä Ville Laakson musiikkiesityksiä.

Nykyään Ypäjällä asuva Sirkka Rinne oli saapunut viettämään kesäpäivää monen sukupolven voimin. Mukana hänellä oli tytär sekä lapsenlapsia.

– Täällä näkee aina kaikki sukulaiset, Rinne naureskeli.

Hän kertoi käyneensä kylätapahtumassa koko kolmenkymmenen vuoden ajan ja vain muutaman tapahtuman jääneen aikojen saatossa väliin. Tänä vuonna Rinnettä oli erityisesti kiinnostanut tapahtumaan värvätty uusi laulaja. Lisäksi hän oli käynyt seuraamassa pajassa puukontekoa.

Paikalle saapuneet kauhanojalainen Iida Järvenpää sekä ypäjäläinen Anna-Liisa Kouva-Paloposki olivat molemmat käyneet tapahtumassa monta kertaa ennenkin.

Järvenpää toivoi saavansa nauttia tänä vuonna Pajapäivillä hyvää ruokaa ja musiikkia.

– Kyllä on aina mukava tulla perinteiseen tapahtumaan ja katsomaan, onko keksitty jotain uutta, Järvenpää selitti.

Kouva-Paloposki puolestaan kertoi hyvän sään innoittaneen lähtemään lasten kanssa katsomaan tapahtumaa Pajalle.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Ahokas arvioi tapahtuman olleen noin kolmaskymmenes vastaavanlainen. Paikalla oli hänen arvionsa mukaan reilusti toista sataa ihmistä ja hän oli tyytyväinen ihmismäärään.

– Ajatuksena on, että kyläläiset voivat täällä kohdata toisiaan, Ahokas kiteytti Pajapäivien ideaa.

Lisäksi hän kertoi paikalla olevan paljon nykyään muualla asuvia kauhanojalaisia, jotka palaavat juurilleen osallistumalla tapahtumaan. Ahokas piti Pajapäivien tärkeimpänä tavoitteena kylän elinvoimaisuuden sekä vireyden luomista ja ylläpitoa.

Pajapäivien tunnelma oli hilpeä ja täynnä kohtaamisia. Ahokas painottikin, että kyläläisten vapaa seurustelu on keskeistä koko tapahtuman järjestämisessä.

Kerttu Salo