Kerrostaloja, kaupunginkirkko, sairaala ja viisi siltaa remontissa parhaillaan

0
Taloyhtiö Veskolassa on huhkittu remonttia viikon verran. Työnjohtaja Mikael Malaska (oik.) kertoo, että parvekebetonikorjaus valmistuu syksyyn mennessä, mutta koko hanke valmistuu vasta myöhemmin, sillä toinen yritys tekee vielä parvekkeille lasitukset.

– Ei voi enää lykätä. Silminnähtävää korjausvelkaa. Tehtävä on, toteavat loimaalaiset isännöitsijät, kun heiltä kysyy, miksi Loimaalla on juuri nytkin useassa kerrostalossa korjaustyöt meneillään.

Jonkinlaisen remonttibuumin vaikutelmaa lisää sekin, että myös Tyks Loimaan sairaala ja kaupunginkirkko on huputettu ja myös infraremonteissa on sumaa – parhaillaan korjataan viittä siltaa Loimaalla.

– Aika paljon on Loimaalla 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa rakennettuja kerrostaloja ja ne alkavat olla käyttöikänsä päässä, Loimaan isännöinnin Ari Laaksonen summaa tilannetta.

Isännöinti oy Tikakosken Kimmo Tikakoski toteaa, että monissa taloyhtiöissä on ymmärretty, että remonttia ei voi lykätä – enää, ja silloin päätökset menevät kokouksissa läpi helposti.

Osassa 50–60-vuotiaita taloja olisi voitu remontteja aikaistaakin, ja osassa ehkä toivotaan, että olisi aikaistettu.

– 10–15 vuotta sitten olisi ollut raha ja rakentaminen halvempaa ja tekijöitäkin olisi ollut enemmän, Ari Laaksonen miettii ja viittaa esimerkiksi nousseisiin korkoihin lainoissa.

Samaa sanoo isännöitsijä Hannele Kangashaka Loimijoen kiinteistökeskuksesta. Tarjouksista näkee, että esimerkiksi vuosien 2019 ja 2023 hinnoissa on ”aika hurja” ero.

– LVI-puolella hinnat ovat nousseet noin 20 prosenttia, betonikorjauspuolellakin ne ovat nousseet, mutta eivät ihan niin paljon.

Noin 50 loimaalaisen taloyhtiön isännöitsijän, Uniko Isännöintipalveluiden oy:n asiakkuusjohtaja Tapio Reinvall toteaa, että korona vielä lisäsi korjausvelkaa.

– Ei voitu pitää yhtiökokouksia ja asuntoihin menemisiä jouduttiin siirtämään remonteissa.

Heillä suunnitteluun onkin tulossa niin linjasaneerauksia kuin julkisivuremontteja.

– Joka talossa on jotain, hän arvioi ja sanoo, että pienillä remonteilla yritetään jatkaa rakennuksen teknistä käyttöikää ja välttyä isommilta remonteilta.

Hannele Kangashaka toteaa, että remonttien tärkeysjärjestys puhuttaa paljon taloyhtiöissä,

Monissa yhtiöissä mietitään, millä periaatteella korjauksia tehtäisiin – tehdäänkö ”pakolliset” ja koitetaan selvitä vai tehdäänkö remontteja, joilla korotetaan asumisen tasoa.

Useimmissa yhtiöissä tuntuu hänen mukaansa olevan toiveena se, että korjaukset keskitettäisiin ja tehtäisiin ennemmin kokonaisuuksia kuin oltaisiin remontin, vaikka pienemmänkin, keskellä jatkuvasti.

– Puretaan kaiteet, betonikorjataan parvekkeiden seinät ja lattiat, työnjohtaja Mikael Malaska pöytyäläisestä Exoteriko-perheyrityksestä luettelee asunto-osakeyhtiö Veskolassa Käsityöläiskadulla käynnissä olevan remontin töitä.

Parvekebetonikorjaus valmistuu syksyyn mennessä, mutta koko hanke valmistuu vasta myöhemmin, sillä toinen yritys tekee vielä parvekkeille lasitukset.

Asukkaille pidettiin remontista asukasilta ja heitä infotaan viikkotiedotteilla. Kerrottu on muun muassa, että asuntojen muita ikkunoita voi kesäkuumallakin pitää auki, vaikka parveke onkin kiinni.

– Asumismukavuus pitää huomioida. Meteliä tulee kyllä kaiteidenpurussa, hiekkapuhalluksessa ja siinä, kun piikataan ruostuneita rautoja esiin betonista.

Turvallisuudestakin on muistutettu – vaikka työmaa pidetään siistinä, tontti on kuitenkin työmaa ja se on hyvä ottaa kulkemisessa huomioon, Mikael Malaska toteaa.

Turvallisuus oli yksi syy koko remontille: kun betoni menee parvekkeissa huonoon kuntoon, sieltä alkaa putoilla palasia alas.

FAKTA

Viimeaikaisia remontteja

As oy Loimaan Aholanpuisto, Aholankuja, julkisivun peruskorjaus, ikkunoiden, ovien ja lukkojen uusiminen

Asunto oy Loimaan Kaupinkoto, Käsityöläiskatu, linjasaneeraus

Asunto oy Sarkakuja, Sarkakuja, asuntojen ulko-ovien ja lukkojen uusiminen

As oy Annanpiha, Vesikoskenkatu, hissin modernisointi

Asunto-osakeyhtiö Asema-Aukio, Waurionkatu, uusittu ikkunat ja parvekeovet sekäpääulko-ovetjaliikehuoneiston ikkunat ja käyntiovi

As oy Mahlatorni, Mikkolantie, Hirvikoski, katon huovat uusittu

Asunto oy Pyssylaakso, Kanta-Loimaantie, Hirvikoski, vesikaton ja saunaosaston peruskorjaus

Asunto oy Pyssyrinne, Kanta-Loimaantie, ulko-ovien ja lukkojen uusiminen

Asunto-osakeyhtiö Loimaan Haapahovi, Käsityöläiskatu, viemäreiden sukitus

Asunto oy Hirvikulma, Kanta-Loimaantie, linjasaneeraus

Asunto oy Loimaan Pekankuja, Pekankuja 4 ja 6, parvekkeiden ja ikkunoiden uusiminen

Asunto oy Tornitalo, Turuntie, käyttövesiputket ja viemäreiden sukitus

Asunto oy Loimaan Veskola, Käsityöläiskatu, parvekeremontti

Lisäksi tulossa on ainakin linjasaneeraus Torinkulman taloon Pekankujalle ja asunto-osakeyhtiö Mahlakosken käyttövesisaneeraus on hankesuunnitteluvaiheessa ja As oy Vesikoskenkatu 36:n parvekkeiden peruskorjaaminen ja julkisivun maalaaminen on kilpailutuksessa.

Lähde: Isännöintiyritykset