Kolme leiskulaista pukee maajoukkuepaidan ylleen

0
Juho Touru, Hannu Sjöblom ja Minea Lindén pukevat seuraavaksi sinivalkoiset kisa-asut Leiskun punaisten tilalle.

YLEISURHEILU Loimaan Leiskun yleisurheilijanuoria edustaa Suomen maajoukkuetta lähipäivinä kaksissa kilpailuissa, kun Juho Touru ja Hannu Sjöblom lähtevät Slovenian Mariboriin Euroopan nuorten kesäolympiafestivaaleille (Eyof) ja Minea Lindén Osloon yleisurheilun 19-vuotiaiden Pohjoismaiseen nelimaaotteluun.

Nelimaaottelussa kilpaillaan tänään lauantaina ja huomenna, ja Eyof-kilpailut kestävät huomisesta ensi lauantaihin. Mariborissa suomalaisia kilpailee yhteensä 65 urheilijaa kahdeksassa lajissa, ja Oslossa kilpailee 66 suomalaista yleisurheilijaa.

Suomipaita on Minea Lindénille tuttu jo viime kaudelta, kun hän edusti Suomea alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Jerusalemissa sekä Ruotsi-ottelussa Helsingissä. Silloin lajina oli 800 metrin juoksu, mutta tänä vuonna Lindén on keskittynyt tietoisesti puolta lyhyemmälle matkalle, vaikkei lajivalintaa olekaan lyöty lukkoon.

Kesäolympiafestivaaleille yleisurheilijoita valitaan jokaiseen lajiin yksi ja valinnat tehdään puhtaasti tilastojen perusteella. Pohjoismaiseen neliotteluun valitaan kaksi valintatilanteessa parhaassa kunnossa olevaa urheilijaa.

Tilastokakkosena olevan Lindénin edelle yksilökilpailuun kiilasi kahdesti heinäkuun alussa ennätystään parantanut Linne Kallio. Lindén kilpailee Oslossa sunnuntaina 4 x 400 metrin viestijoukkueessa.

– Ehkä alkukaudesta kulku oli parempaa kuin viime aikoina, mutta nyt juoksu on alkanut taas kulkemaan, Lindén kertoo ja sanoo nälkää riittävän niin, että viimeistään SM-kisojen loppusuoralla kilpakumppaneille on pelkästään selkä näkyvissä.

– Hyvillä fiiliksillä lähden Osloon. Tykkään aina, kun saa edustaa Suomea ja nämä ovat aina kivoja reissuja. Ei se niin jännittävää lopulta kuitenkaan ole, Lindén lupaa ensimmäistä kertaa maajoukkuetta edustamaan lähteville Tourulle ja Sjöblomille.

Sjöblomille ja Tourulle Eyof-kilpailut ovat tämän kesän päätavoite. Molemmat urheilijat ovat tänä kesänä ottaneet huimia harppauksia kentällä, kun Sjöblom on nipistänyt 400 metrin aitajuoksussa ennätyksestään yli kaksi sekuntia ja Touru on viskannut 700-grammaisen keihään 13 metriä viime kauden parasta noteeraustaan pidemmälle.

– Kehitys oli ihan odotettua, kun vasta toista kesää juoksen pitkiä aitoja. Varsinkin tekniikassa on tullut kehitystä ja myös nopeudessa ja muissa ominaisuuksissa, Sjöblom kertoo.

– Yli 70-metristä kaarta odotinkin, mutten ihan seiskanelosta. Ihan hyvin se keihäs lensi, Touru toteaa ja kertoo, että kaaren taustalla on uuden keihäänheittovalmentajan myötä parantunut tekniikka ja voimatasojen nousu.

Pitkissä aidoissa Sjöblom sanoo kestävyystaustan auttavan raastavalla loppusuoralla eikä hän hyydy niin pahasti kuin kilpakumppanit. Ensimmäiset 200 metriä menee rauhallisesti tekniikkaan ja juoksurytmiin keskittyen ja lopussa radalle jätetään kaikki, mitä pystyy.

– Vaikka kyllähän se pahalta tuntuu siinä vaiheessa, kun hapottaa, mutta oon aina ajatellut, että se tuntuu varmasti muillakin aika paljon.

Sjöblomin alkuerät juostaan tiistaina, ja hän asettaa tavoitteekseen paikan perjantaiseen finaaliin. Keihäänheitto kilpaillaan tiistaina suoraan finaalina, johon Euroopan tilastokakkosena oleva Touru lähtee mitalinkiilto silmissään.