Kuluneena kesänä olemme ystävieni kanssa innostuneet lavatansseista. Uusi harrastus on vienyt mukanaan tavalla, joka on päässyt yllättämään positiivisesti. Aloitimme tanssikauden Pappisten lavalla kesäkuun alussa ja siitä innostuneena toiset viettivät jussinkin tanssien. Seuraavaksi suunnitelmissa on suunnata Särkkään Punkalaitumelle.

Ensimmäinen kerta tansseissa oli kuin olisimme astuneet ajassa hieman taaksepäin – tai kokonaan omaan maailmaansa. Olimme tutustuneet seurueeni kanssa lavatanssietikettiin ja tapailleet askeleita hieman ennakkoon, mutta siitä huolimatta ainakin tätä ensikertalaista hieman jännitti. Kokemus kuitenkin ylitti odotukset, ja siksi haluankin jakaa muutaman tekemäni havainnon.

Laittautuminen ennen tansseja on lähes puolet huvia. Lavalla voi ihastella toinen toistaan tyylikkäämpiä pareja, ja tanssiasu voi ilmentää omaa tyylitajua upeasti. Toiset pyörähtelevät parketilla kukkamekon helmat hulmuten, toiset luottavat tyylikkäisiin suoriin housuihin. Jotkut ottavat tanssin urheilun kannalta myös pukeutumisen saralla. Tärkein asuste ovat tietenkin hyvät kengät, sillä askeleita kertyy helposti useampi tuhat.

Etiketti on kohtelias. Nykyään tanssikutsusta voi käsittääkseni kieltäytyä, vaikka hakija ei olisikaan vahvassa humalatilassa. Ja harva on, sillä yhteenkään örveltäjään en ole vielä törmännyt.

Kukin tanssii tasonsa mukaan. Vaihtoaskeleella pärjää jo pitkälle, ja valssin askeleet muistuvat mieleen melkein itsestään. Fuskun pyörähdykset vaativat jo hieman ajatustyötä. Jos tanssitunnit ovat aikaisemmin jääneet väliin, voi yhdessä illassa oppia paljon! Ainakin Pappisissa järjestetään ennen tansseja tanssikurssi, joissa käydään läpi aivan alkeista alkaen yksi tanssilaji kerrallaan. Jos haluaa harjoitella jo ennakkoon, jalalla voi laittaa koreasti kotona opetusvideoiden tahtiin. Tanssiminen ei myöskään ole millään lailla pakollista, vaan paikalle voi tulla vain kuuntelemaan illan artistia tai näkemään tuttuja ja kavereita.

Tansseissa ja tanssiessa ollaan läsnä. Tanssiparin kanssa kommunikointi on tärkeää, jotta tanssilattialla ei vahingossa tallo toisen varpaita. Tai omiaan, niinkin olen vahingossa onnistunut tekemään. Jos hakija on ennestään tuntematon, voi musiikin pyörteissä käydä keskustelua ja tutustua. Puhelin muistuu mieleen vasta siinä vaiheessa, kun kaverit eivät löydykään grillijonosta tai joku ehdottaa ryhmäkuvan ottamista.

Tunnelmasta kannattaa nauttia. Parhaiten fiilikseen virittäytyy kuuntelemalla tanssimusiikkia jo automatkalla. Suomen suvi tarjoaa mahtavat puitteet nauttia hyvästä seurasta ja musiikista. Artistit ja yhtyeet ovat oikeita viihdyttämisen mestareita, ja tiettyä bändiä saatetaan ajaa kuuntelemaan matkankin päästä. Samalle tanssilattialle mahtuvat vanhat ja nuoret, aloittelijat ja konkarit. Vauhtiin pääsee, kun päästää irti ennakkoluuloista.

Oona Tepponen