Omasta mielestäni hyvän elämän salaisuus on se, että kaikki elämän pienet ja suuret ilot eivät tarkoita välttämättä kallista luksusta. Moni ajattelee vieläkin, että lomamatkailu on aina todella kallista, vaikka kotimaassakin voi esimerkiksi matkailla suhteellisen halvalla.

Ylellinen elämä kun voi olla myös ilmaista tai ainakin halpaa. Jos säät suosivat, niin ihan kunnon rantaloman voi toteuttaa kiertäen Suomessa teltan kanssa esimerkiksi kansallispuistojen tai retkeilyalueiden rannoilla. Suomessa on aivan upeita rantoja, joista voi nauttia sydämensä kyllyydestä ilman, että tarvitsee matkustaa maapallon toiselle puolelle pelkän rantaloman takia.

Koska lomani alkaessa kesäpäivät näyttivät mukavan lämpimiltä, niin pakkasin suhteellisen vähäkulutteiseen autooni parilla kympillä ostamani teltan, lämpimän makuupussin ja pehmeän makuualustan, kamerani, uimapuvun sekä upouuden, mutta edullisen sup-lautani. Retkikeitin unohtui kiireessä ottaa mukaan, mutta kaupasta löytyi eväitä, joilla pärjäsi ilman sitäkin muutaman päivän. Metsäpalovaroituksista kun ei voi aina varmaksi tietää seuraaville päiville tulistelun kannalta.

Itselleni elämyksellistä oli meloa paratiisinomaiselle saarelle Päijänteellä, katsella kun haikaraparvi lensi pääni yli ja ihastua toinen toistaan kauniimpiin rantakallioihin ja hiekkarantoihin. Lämpimän kesäpäivän ratoksi oli täydellisen ihanaa pulahtaa järveen, ja kerran sain uida tukkakoskelon lipuessa vedessä aivan vierelläni.

Aamulla on ihana pulahtaa uimaan suoraan järveen, ja myöhemmin illalla retkien jälkeen nukahtaa laineiden kohistessa ja katsella hyttysverkon läpi aaltojen huuhtoutumista rantakiviin hiljalleen hämärtyvässä kesäyössä.

Yhtenä iltana lukiessani kirjaa teltassa kuulin erään pienen pojan oletetun ihmettelevän, miten joku voi nukkua noin pienessä teltassa. Hänen äitinsä käski hänen tulla pois kurkkimista telttaani, sillä teltta on toisen ihmisen koti, joten se tulee jättää rauhaan. Totta tosiaan, teltta on aivan ihana väliaikainen matkakoti!

Sateenkestävä teltta on kyllä myös erityisesti Suomen oloissa hyvä, ja parin sadan euron hankinnalla voi yöpyä lukemattomia öitä, vaikka sadekuurot piiskaisivat telttaa. Ja sillä saa monta halpaa irtiottoa myös epävakaissa sääolosuhteissa, koska monesti sateet ovat kuitenkin vain kuuroluontoisia.

Toisaalta voihan halvankin teltan tuunata jollain tavalla sateenkestäväksi jollain pressu- tai muoviviritelmällä – kuten ennen vanhaan oli tapana. 1980-luvun lapsuudessa käytössäni oli välillä vanha kangasteltta, ja sen päälle laitettiin muovi sadekuurojen varalle.

Nykyään yhä useampi tuskailee, mitä tehdä hintojen noustessa lomallaan. Tapasin myös lapsiperheitä, jotka olivat lähteneet teltalla matkaan, jotta lapset saavat pulikoida aamusta iltaan järvessä ja nauttia halvoista, mutta varmasti ikimuistoisista huveistaan.

Marianne Rovio