Kuissi Rock valtaa Loimaan pesäpallostadionin – ”Mahtavaa, kun on koko kylä aivan lavan edessä”

0
Vaikka Toni Lehtosen ja Lasse Laaksovirran kädet ovat täynnä tämän vuoden Kuissin järjestämistouhuissa, on katseet ja ajatukset suunnattu myös pidemmälle tulevaisuuteen.

LOIMAA  Viikon päästä lauantaina tärähtää jälleen rokki soimaan Loimaan pesäpallostadionilla, kun Kuissi Rock valtaa pesispyhätön kuudetta kertaa.

– Tunnelma alkaa olemaan jo ulkoa ja sisältä lämmin. Mukava taas järjestää pienet hipat, Lasse Laaksovirta toteaa.

– Ennakkoon tullut palaute on ollut positiivista ja varsinkin vip-lippuja mennyt hyvin jo ennakkoon. Ei tarvitse ihan niin paljoa jännittää sitten tapahtumapäivänä, Toni Lehtonen sanoo.

Illan rokkailujen lisäksi ohjelmasta löytyy tuttuun tapaan liikennepuistokonstaapelien Maltti ja Valtti tähdittämä lapsiperheille suunnattu päivätapahtuma, johon on vapaa pääsy.

– Tämän mahdollistavasta yhteistyöstä kiitos Loimaan kaupungille.

Järjestäjäporukassa on tuttujen naamojen lisäksi tänä vuonna myös uusia, kun Eeli Toppari ja Johannes Häyhä liittyivät rockin järjestävään Loimijoki Virtaa -yhdistykseen. Nelikon lisäksi tapahtuman järjestämisen mahdollistavat lukuisat talkoolaiset.

– Innokkaimmat kyselevät jo syksyllä, että milloin taas mennään. Erityiskiitos backstagea hoitavalle luottotiimille, joka on ollut mukana jokaisessa tapahtumassa alusta asti.

Järjestäjien tavoitteena on kasvattaa tapahtumaa vuosi vuodelta, mutta jalat pidetään kuitenkin maassa. Viime vuoden Kuissiin odotettiin parin vuoden tauon jälkeen hieman isompaa yleisömäärää, ja menneen vuoden tulos määrittää aina seuraavan tapahtuman kokoa.

– Sen verran hyvin kuitenkin meni, että jatketaan. Eli eiköhän ensi vuonnakin taas rokata pesäpallostadionilla.

Ensimmäistä kertaa lukuun ottamatta festivaalin talous on jäänyt ainakin hieman plussan puolelle, eikä ensimmäinenkään vuosi Lehtosen mukaan pahasti tappiollinen ollut.

– Selvästi on myös jotain tehty oikein, kun nyt jo on tarjottu esiintyjiä ensi vuodelle.

– Muistaakseni se oli Mick Jagger, kun tarjosi Rollareita keikalle, mutta ei luvattu vielä mitään, Laaksovirta hymyilee.

Artisteilta saadun palautteen pohjalta kaksikko listaa Kuissin vahvuuksiksi ammattilaisten hoitamat valo-, ääni- ja lavajärjestelyt, sovituista asioista kiinni pitämisen ja yleisön, joka osaa nauttia musiikista.

– Battle Beastin Noora Louhimo aikanaan sanoi, että on aivan mahtavaa, kun koko kylä on aivan lavan edessä.

Lehtonen kertoo pitävänsä silmät ja korvat tarkasti auki artisteja metsästäessään – eli sopiiko Loimaa keikkakalentereihin, ilmestyykö levyjä ja niin edelleen.

– Sitten jos joku isompi esiintyjä pitää vaikka välivuoden levynteosta, niin ne kiertävät enemmän hieman pienempiäkin paikkoja. Ei Kuissi ihan mikään megafestari sentään ole. Ainakaan vielä.

Artistivalinnoissa on tänäkin vuonna kuunneltu yleisön toiveita, ja mukana on jälleen kattausta toivelistan kymmenen kärjestä. Aivan kaikkia paljon toivottuja artisteja ei olisi mahdollistakaan tapahtumaan saada.

– Jos miettii vaikka jotain Haloo Helsinkiä, niin aika täynnä pitäisi pesiskentän olla, että sen saisi kannattamaan, Laaksovirta toteaa ja kertoo, että artisteja pohditaan aina tarkkaan potentiaalisen asiakasmäärän mukaan.

Vaikka artistipalkkiot ovat nousseet hieman kaikkien muiden hintojen mukana, niin budjettiin kustannusten nousulla ei ole ollut suurta vaikutusta. Myös lippujen hinnat on pystytty pitämään entisellä tasolla.

– Meitä tietysti helpottaa, kun esiintyjät ovat aina suomalaisia. Mukana on aina myös loimaalainen esiintyjä, eikä tarvitse lennättää ketään rapakon takaa.

Kuissi Rockin lisäksi Loimijoki Virtaa -yhdistys suunnittelee jatkuvasti muita tapahtumia. Suunnitteluja toppuuttelee kunnollisten keikkapaikkojen puute, ja varsinkin Heimolinnan heikosti konserteille sopiva akustiikka harmittaa Lehtosta.

– Se olisi aivan loistavalla paikalla ja muuten hyvä tila järjestää isompiakin keikkoja. Jos siellä hoidettaisiin akustiikka kuntoon, niin me varmasti järjestäisimme siellä paljon enemmän tapahtumia.

– Ainakin vielä, kun on virtaa, Laaksovirta täydentää.