Lähes 900 talkoolaista tekevät Okran

0
Taina Isotalo on saanut lisää vastuuta Okran talkoissa vuosien saatossa.

ORIPÄÄ / Kerttu Salo

Runsaslukuinen talkooväki kokoontui Oripään lentokentän ympäristöön jo yli kaksi viikkoa ennen maatalousnäyttelyn avautumista. Hyväntuuliset talkoolaiset muun muassa rakensivat aitoja, pesivät tiskejä, kokosivat kahviota ja kunnostivat katsomoa. Heidän iloinen puheensorinansa ja touhunsa täyttivät aurinkoista iltaa.

Oripääläinen Taina Isotalo on yksi lähes 900 Okran talkoolaisesta. Jo 35 vuotta mukana ollut ruoka-alan ammattilainen aloitti päivän hommat keittämällä kahvia talkoolaisille. Isotalo oli aikoinaan aloittanut Okrassa myymällä vohveleita, mutta nyt hän on vastuuroolissa ruokatilauksissa. Hän arvioi oman vastuunsa kasvaneen eniten viimeisten viiden vuoden aikana ja nyt kaksi vuotta hän on ollut vastuussa ruokapuolesta yhdessä muun ruokatoimikunnan kanssa.

Ruokatoimikunta on tehnyt jo noin puoli vuotta töitä Okraa varten, sillä Isotalon mukaan toimikunta kokoontui jo tammi-helmikuun vaihteessa suunnittelemaan tämän vuoden näyttelyn ravintolapuolta.

– Ne viimeiset päivät tehdäänkin sitten ihan aamusta iltaan hommia, Isotalo kuvaili työmäärää.

Hän arvioi talkootunteja kertyvän monia satoja joka vuosi.

Isotalon mielestä Okran talkoissa parasta on yhteistyö, hyvät tyypit ja kaikkien halu auttaa toisiaan.

– Kaikki haluavat joka vuosi aina saman vastuualueen, niin homma toimii, Isotalo kehui.

Ainoana huonona puolena hän piti stressiä, jota esimerkiksi suuret ruokatilaukset aiheuttavat. Hän oli kuitenkin kiitollinen siitä, ettei ketään joudu tekemään talkoissa mitään yksin ja tilauksiakin pohditaan ja tehdään mukavalla porukalla.

Ulkona aidanrakennuspuuhissa olivat järjestäjäyhdistyksen Oripään Lions Clubin jäsenet Hannu Suisto , Jukka Anttila , Heikki Varho sekä Lasse Mäkelä . He ovat osallistuneet Okran talkoisiin jo monena vuonna. Heidän mielestään talkoissa parasta on yhteishenki, iloinen asenne ja hyvä porukka.

– Ei kukaan viitsisi tulla tänne, jos täällä vain murjotettaisiin, Anttila pohdiskeli talkooväen iloista ilmapiiriä.

Hänkin korosti, kuinka kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja auttavat toisiaan.

Suisto on ollut Lions Clubin jäsen reilun kymmenen vuotta ja koko tämän ajan myös osallistunut Okran talkoisiin. Hän kertoo tehneensä aikojen saatossa monenlaisia talkoita, kuten järjestyksenvalvonnan organisointia, erilaisia ravintolan tehtäviä sekä niin sanotun jokapaikanhöylän hommia. Suisto pitää Okran talkoita todella mukavana rupeamana joka vuosi.

Varho puolestaan on todella pitkän linjan talkoolainen Okrassa. Hän on osallistunut talkoisiin vuodesta 1982 alkaen eli koko maatalousnäyttelyn historian ajan. Tänä vuonna Varho vastaa Okraan tuotavista eläimistä, mutta osallistuu myös näyttelyn pystytykseen ja muihin juokseviin asioihin.

– Joutuuhan näiden talkoiden vuoksi varmasti joku uhraamaan jotain kesäsuunnitelmia, Varho mietti ikäviä puolia talkoissa.

Hän itse kuitenkin piti talkoita mukavana kesätekemisenä kivalla porukalla.