Lavatansseihin kaivataan tuoreita jalkapareja

0
Pappisten lavan perjantaitansseissa tanssijoita on riittänyt mukavasti varovaisen viime vuoden jälkeen.

LOIMAAN SEUTU Perinteisillä tanssilavoilla on otettu reippaita askelia kohti tavanomaista vilkkautta. Koronan jäljiltä ihmiset olivat viime kesänä vielä erittäin varovaisia, mutta tänä kesänä lavat ovat jälleen kiinnostaneet innokasta tanssikansaa.

Lavatanssien suosio on vuosikymmenten mittaan ollut aaltoilevaa. Tämän hetken suosion ei koeta olevan aallonpohjassa, mutta ei aallonhuipullakaan. Tanssien järjestäjät uskovat vakaasti, että suunta on ylöspäin.

– Jonkun verran on sellaisia vanhempia tanssijoita, jotka eivät ole vielä palanneet lainkaan. Uusia, hieman nuorempia tanssijoita on tullut mukavasti lisää, Pappisten lavan lavatoimikunnan puheenjohtaja Anne Alanen kertoo.

Samaa mieltä on Särkän tanssilavaa pitävän Punkalaitumen Kunnon puheenjohtaja Jukka Uusi-Kouvo . Hän kertoo tanssien ikäjakauman pysyvän suunnilleen samoissa, kun nuoria tanssijoita liittyy aktiivisemmin mukaan vanhempien vähentäessä tanssilattioilla pyörimistä.

– Ikäjakauma vaihtelee illoittain ja on hyvin bändisidonnaista. Varsinkin nuoret menevät sinne, missä muitakin nuoria on, Uusi-Kouvo täsmentää ja lisää Särkän olevan mukavasti nuorison suosiossa.

Uudemmista tanssipaikoista ei Wanhan Kanalan alkutaival tanssipaikkana ole ollut kovinkaan ruusuinen. Sali valmistui koronan jalkoihin ja ennen rajoituksia ehdittiin järjestämään vain neljät tanssit, jotka keräsivät hyvin kävijöitä. Koronan jälkeen paluu on ollut haastava. Pandemian jälkeen myös tekeillä olevat organisaatiomuutokset ovat aiheuttaneet ylimääräistä painetta tanssien järjestelyihin.

– Enemmän täytyy saada porukkaa tanssimaan. Viime vuosi oli hyvinkin onneton, mutta suunta on tänä vuonna ollut parempi, Wanhan Kanalan pitäjä Markus Mäkelä kertoo.

Wanhan Kanalan Jaana ”Jansku” Hakala ja Markus Mäkelä uskovat lavatanssien suosion olevan nousussa, vaikka viime lauantaina tanssilattia jäikin lähes autioksi.

Ympäri vuoden tanssittavassa Wanhassa Kanalassa on tanssit kesäkaudella lauantaisin ja talvella perjantaisin. Lisäksi joka toinen kesäperjantai järjestetään karaoketanssit. Pappisissa perjantaitanssit alkoivat kesäkuun alussa ja jatkuvat elokuun loppuun. Särkän kesäkuun alussa alkaneet keskiviikkotanssit jatkuvat elokuun loppupuolelle ja lisäksi heinäkuussa on kahdet tanssit lauantaina.

Tanssijalkaa pääsee siis ulkoiluttamaan lähialueilla useamman kerran viikossa, ja vaihtoehtoja tai lisäpäiviä varten ei reviiriä tarvitse paljoa laajentaa. Kilpailu tanssijoista on tiukkaa, ja järjestäjät saavat jatkuvasti pohtia parhaita mahdollisia artistivalintoja ja markkinointikeinoja.

– Paljon tehdään sen eteen töitä, että saataisiin asiakkaat viihtymään ja palaamaan aina uudestaan, Mäkelä lupaa.

Varsinkin täysillä lattioilla mukaan mahtuu hyvin vähemmänkin harjoitellut tanssija, kunhan muistaa huomioida myös muut tanssijat ja lavaetiketti on tuttu. Etiketin, tanssiaskelten ja muiden lavatanssin hienouksien oppimista varten järjestetään tanssikursseja ennen illan varsinaista spektaakkelia.

– Kurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Niitä ei ole eriytetty tason mukaan, vaan sopivat kaiken tasoisille tanssijoille, Alanen selventää.

Pappisissa kursseja järjestetään jokaisen tanssikerran yhteydessä ja parhaalla kertaa mukana on ollut noin 80 kurssilaista. Wanhan Kanalan tanssikurssit ovat kesän ajan olleet tauolla, mutta palaavat ohjelmistoon loppusyksystä.

Tanssien pyörittäminen vaatii valtavasti talkootyötä. Järjestäjät kertovat talkoolaisia riittävän mukavasti. Pappisissa talkooporukka on jaettu viiteen ja Särkässä kuuteen ryhmään, joista jokaiselle talkookertoja tulee kesässä 2–3. Molemmissa vapaaehtoisia on mukana hieman toista sataa.

– Talkoolaisia käy hyvin laajalta alueelta ja osa heistä on ollut mukana jo 50 vuoden ajan, Uusi-Kouvo sanoo.