“Maatalous ei ole vain elinkeino, se on elinehto”

0
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah piti Okran virallisen avajaispuheen keskiviikkona messulavalla.

ORIPÄÄ Maa- ja metsätalousministeri, kristillisdemokraattien Sari Essayah piti keskiviikkona Okran avajaispuheen. Ennen tuoreen ministerin puhetta lavan läheisyyteen oli kokoontunut jo joukko messukävijöitä.

Pälkäneläiset Juhani Naapila ja Kalle Vaismaa sekä salolainen Timo Matikainen kertoivat olevansa tyytyväisiä uuden maa- ja metsätalousministerin valintaan.

– Luottamus on vankka. Hän on aiemminkin pitänyt maatalouden puolia, vaikka olikin oppositiossa, Naapila kertoi.

– Essayahilla on ollut todella maalaisjärkisiä kannanottoja, melkein maataloudella voisi olla tulevaisuus näin ulkoa päin katsottuna, vaikken itse maataloudessa työskentelekään, Vaismaa sanoi.

– Sarka on vaikea kyntää, Matikainen totesi tulevan ministerin työnäkymistä.

Maatalouden tilannetta he ovat seuranneet hieman huolestuneina. Naapila ja Matikainen ovat itse maanviljelijöitä.

– Epäoikeudenmukaisuuksia pitäisi korjata. Rahtikustannukset pitää maksaa molempiin suuntiin. Oman siemenen kylvämisestä pitää maksaa, mihin sekin raha hukkuu, Naapila ja Matikainen kertovat viitaten tos-maksuihin.

– Metsätalouden tuotot uppoavat äkkiä maatalouteen. Eihän sen niin pitäisi mennä, Naapila jatkaa.

Maatalouden tuottavuus on heidän mukaansa heikko ja samalla yksi alan tärkeimmistä kysymyksistä. Vaismaa pohti myös maatalouden houkuttelevuutta nuorten viljelijöiden näkökulmasta.

– Pälkäneellä viljellään vielä peltoja, vaikka viljelijöitä on vähemmän. Mutta onko kohta enää jatkajia?

– Jatkaja olisi, mutta ei voi jatkajalle hommaa suosittaa, Matikainen kertoi kotitilansa tilanteesta.

Essayah nosti esille sekä maatalouden haasteet että sen merkityksen yhteiskunnalle. Hän piti tärkeänä sitä, että maatalouteen panostetaan ja viljelijöistä välitetään ja viittasi hallitusohjelmaan, jossa ollaan sitoutuneita maatalouden kannattavuuden parantamiseen.

– Maatalous ei ole ongelma vaan se on osa ratkaisua aikamme haasteisiin.

Myös kestävän kehityksen ja omavaraisuuden merkitykset tulisi tunnistaa. Siinä missä maatalous ja kotimainen ruoantuotanto luovat Suomeen omavaraisuutta ja vahvistavat turvallisuutta, Essayah muistutti, että ruoantuotanto vaatii myös muiden osa-alueiden, kuten energiaomavaraisuuden, kehittämistä.

– Yhden ratkaisun tarjoaa kiertotalousmalli, jossa hyödynnetään uusiutuvia materiaaleja ja energiaa.

Maataloutta hän piti merkittävänä maaseudun elinvoiman vahvistajana. Essayah kertoi kannattavansa harvaan asutun maaseudun elinvoiman vahvistamista ja pitävänsä tärkeänä sitä, että tavoitteen taakse saataisiin kaikki eduskuntapuolueet.

– Maatalouden kannattavuus ja maaseudun elinvoima kulkevat käsi kädessä.

Okrasta ministeri kertoi olevansa suorastaan mykistynyt.

– Talkootyön määrä täällä on aivan käsittämätön. Se kertoo maaseudun voimasta. Tänne tullaan erilaisista elämäntilanteista, on ollut kuivuutta ja haastetta. Nyt jos koskaan tarvitaan uskoa tulevaan, Essayah kommentoi.

Sastamalasta Okraan tulleet Tuula Soini ja Taija Kulmanen kertoivat olleensa hyvin tyytyväisiä Sari Essayahin puheeseen. Molemmilla on pitkä tausta maa- ja metsätalouden parissa.

– Pellot olemme vuokranneet, mutta metsätalous on vielä säilynyt itsellä, Soini kertoi.

Maa- ja metsätalousministerin he arvioivat saavan aikaan tarvittavia muutoksia.

– Hän on miellyttävä ja hänen ulosantinsa on todella selvää. Ajaa asiaa ja puhuu asiaa, kaksikko totesi yksimielisesti.

Oona Tepponen